Keresés
Close this search box.

Új generációs GRUNDOMAT (vakond)

AZ ÚJ GENERÁCIÓS GRUNDOMAT TALAJKISZORÍTÓ KALAPÁCSOK ÁROK NÉLKÜLI CSŐSZERELÉS ÜTŐVAKONDOKKAL

A pneumatikus hajtású ütővakondok talajkiszorításos módszer szerint működnek. A kormányozható vízszintes fúrógépekkel ellentétben a nem kormányozható vakondkalapács előrehaladva tömöríti a szennyeződést a környező talajba. Így egy csatorna jön létre, amelybe sima aljzatú rövid csöveket, vagy műanyagból készült hosszú csöveket (PE, PVC vagy PE-X) OD 160-ig vagy kábeleket húznak be. A talaj típusától függően 25 hosszig. m közvetlenül vagy később is behúzható. A működéshez 6-7 bar üzemi nyomású kompresszor szükséges. Így a vakondkalapáccsal költséghatékonyan és környezetbarát módon lehet értékes felületek alatti kereszteződéseket, házszerviz kapcsolatokat kialakítani.
Az új GRUNDOMAT ütővakondok optimalizált kialakítása új műszaki megoldásokat tartalmaz, amelyek tovább javítják a tartósságot, és minimalizálják az árok nélküli csőszereléshez szükséges időt és szervizmunkára. A vakondkalapács alkalmazási lehetőségei szintén megmaradnak, és az új lehetőségek, mint például a kis gépméretekhez tartozó szervovezérlés egyszerűsítik a kezelést.

A GRUNDOMAT ÜTŐVAKOND MŰKÖDÉSI ELVE

A GRUNDOMAT talajkiszorító kalapács nagy célpontossága a kétütemű elvnek köszönhető. Ezzel a bevált koncepcióval a dugattyú először a vésőnek ütközik, amely előrehalad, hogy kialakítsa a furatot, és elpusztítsa az út közbeni akadályokat. A burkolatot a második löketben megütik, és a csatlakoztatott csővel behúzzák. Így a csúcsellenállás és a burkolat súrlódása elválik, és felváltva könnyebben leküzdhető. Ezáltal a GRUNDOMAT vakondkalapács még köves talajon is a célponton dolgozik.

A GRUNDOMATTAL VÉGZETT ÜTŐFORMÁZÁS ELŐNYEI

 • Nagy áthatolóerő és megbízható tolóerő
 • Csőbeépítés kétütemű elven a mozgatható fejnek köszönhetően
 • Koronás vagy lépcsős fejjel csőszereléshez nehéz talajon is
 • Házcsatlakozásokhoz és aluljárókhoz 25 m-ig
 • Tartós, kevés karbantartást igénylő technológia „Made in Germany”
 • Rugalmas és sokoldalú alkalmazási kör.

ALKALMAZÁSI TERÜLET GRUNDOMAT ÜTŐVAKONDOK

Házcsatlakozások:
Gyors, biztonságos és gazdaságos házcsatlakozások kiépítése száloptikához (FTTH), gázhoz, vízhez árok nélkül közvetlenül az épületbe vagy az épületből.

Aluljárók
Utak, vasúti sínek, kertek, épületek és egyéb értékes felületek alatti átkeléskor a GRUNDOMAT ütközővakond verhetetlenül gyors, pontos és megbízható

Cölöpalapozás:
Függőleges használat esetén a GRUNDOMAT vakondkalapáccsal könnyen és biztonságosan alapozhatók, pl. cölöpök vagy táblák rögzítésére.

KÜLÖNLEGES ALKALMAZÁSOK GRUNDOMAT ÜTŐVAKONDOK

 • Csődöngölés (130-as típustól) acélcsövek meghajtásához különböző hengerkúpok rögzítésével
 • Csőfelújítás (a 130-as típustól kezdve) módosított kalapácsokkal dinamikus csőrepedéssel
 • Acélcsöve kihúzása rögzítőtüskével az új csövek egyidejű behúzásához.

GRUNDOMAT ÜTKÖZŐVAKONDOK CSŐÉPÍTÉSBEN

 • Vízvezetékek
 • száloptikai kábelezés
 • Gázhálózatok
 • Földalatti kábelezés
 • Mobility
 • Távfűtés

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK GRUNDOMAT ÚJ CSŐSZERELÉS

MEGBÍZHATÓ VÍZCSŐ-HÁLÓZATOK NAGYOBB ELLÁTÁSBIZTONSÁG ÁROK NÉLKÜLI VÍZVEZETÉK-SZERELÉSSEL

A vízipar világszerte folyamatosan azzal a kihívással néz szembe, hogy biztosítsa a minőségi ivóvízellátást és a csőrendszer kapacitását az egyre növekvő vásárlói igényekhez igazítsa. Ennek biztosítására, miközben a közművek és a fogyasztók költségei a lehető legalacsonyabb szinten maradnak, az árok nélküli technológiák fenntartható és megbízható megoldásokat kínálnak. Az árok nélküli vízvezetékek és vízszolgáltató csatlakozások kiépítésével a vízvezeték-hálózat átalakításának költségei a lehető legalacsonyabb szinten maradnak a szállítók és a fogyasztók számára, védik a környezetet, és hosszú távon biztosított az ellátás.

NYERESÉGES VÍZVEZETŐ HÁLÓZATOK

A Nodig technológiát használva a vízvezeték-szerelésnél jövedelmező és környezetbarát módon építheti ki és tarthatja karban ellátó hálózatát – meglévő komplex infrastruktúrákban, valamint olyan területeken, ahol a nyílt építésű fejlesztés sem ökológiailag, sem gazdaságilag nem ésszerű. Különféle módszerek alkalmazhatók a vízszállítási és elosztási nyomócsövek szerelésétől a házbekötésig, a sérült vízvezetékek fenntartható felújításáig.

VÍZVEZETÉK-ÉPÍTÉS NODIG TECHNOLÓGIÁVAL EGY PILLANTÁSRA

 • Megbízható vízvezeték-szerelés és vízvezeték-építés utak mentén, valamint forgalom és vízi utak alatt, minden szabványos anyagból készült rövid vagy hosszú csövekkel
 • Földalatti vízvezeték építése az épületből vagy közvetlenül a csatlakozó helyiségből a fővezetékbe vagy az ellenkező irányba történő kiszolgáló csatlakozásokhoz
 • Javíthatatlanul sérült csővezetékek árok nélküli felújítása új csövekkel a meglévő csőpályán a vízveszteség hosszú távú elkerülése érdekében
 • A vízvezetékek árok nélküli felújítása lehetővé teszi a szivárgások tartós megelőzését, miközben a csőkapacitást 1-2 névleges szélességgel módosítja
 • Megbízható és pontos technológia a vízvezeték-szereléshez, biztonságos és bevált alkalmazáshoz.

ÁROK NÉLKÜLI OPTIKAI KÁBELEZÉS: FTTX FELÜLETI SÉRÜLÉSEK NÉLKÜL

Nincsenek mély hasadékok az aszfalton a kábelvezetéshez, alacsony helyreállítási költségek és az érintett forgalmi területek károsodása – ezek a NODIG technológia előnyei. Árokmentes építési módszerekkel az optikai kábelek biztonságos, költséghatékony és gyors fektetése, legyen szó utak alatt vagy utak mentén (FTTC) közvetlenül a házba (FFTH) vagy a pincébe (FFTB). Az optikai csatlakozások megfelelő beépítési mélysége garantálja az ellátás biztonságát.
A NODIG technológiával az optikai szálas hálózatok gyorsan kiépíthetők és minden szakaszban egyszerűen bővíthetők: a főelosztó táblától az alelosztón és a ház átadási pontján keresztül a tényleges hálózati csatlakozásig (NT).

AZ OPTIKAI KÁBELEZÉS ELŐNYEI A NODIG TECHNOLÓGIÁVAL EGY PILLANTÁSRA

 • Védőcsövek és száloptikai vezetékek gyors földalatti szerelése utak mentén (FTTC) és közlekedési utak alatt, minden szabványos anyagból készült rövid vagy hosszú csövekkel.
 • Optikai kábelek telepítése is lehetséges a meglévő csatornákon keresztül.
 • Az árok nélküli technológiák alkalmasak vidéki és városi területeken.
 • Egy- vagy soros száloptikás házcsatlakozások kiépítése az elosztótól az épületig (FTTH) és közvetlenül a pincéig (FTTB) vagy fordítva.
 • A bevált technikák és a személyre szabott tartozékok garantálják a maximális sebességet és jövedelmezőséget.
 • Gyorsan és felületi károsodás nélkül: Védőcsövek és optikai vezetékek minimálisan invazív földalatti fektetése utak mentén (FTTC) és közlekedési utak alatt rövid vagy hosszú csövekkel, minden szokásos anyagból.
 • Az optikai kábelek meglévő csatornákon keresztül történő fektetése is lehetséges, így minimálisra csökkenthető a lakosság és a forgalom zavarása.
 • Felhasználás vidéken és városi térben: a vidéki száloptikás hálózatbővítéstől a belvárosi elosztó- és házkapcsolatokig.
 • Valamennyi optikai csatlakozási változat lehetséges (FTTX): Egyedi vagy soros üvegszálas házcsatlakozások kialakítása az elosztótól az épületig (FTTH) és közvetlenül a pincébe (FTTB) vagy minden esetben ellenkező irányban.
 • A megbízható technológia garantálja az optikai hálózat projektjének költséghatékonyságát: A kipróbált eljárások és a tökéletesen illeszkedő tartozékok garantálják a maximális sebességet és költséghatékonyságot.
RÖVID OPTIKAI KÁBELEZÉSI SZÓJEGYZÉK
A széles sávú hálózati architektúra és az üvegszálas hozzáférési technológiák (FTTH, FTTB és FTTC) általános kifejezése. Az optikai kábelek közvetlenül a felhasználó házába/lakásába kerülnek.
Az optikai hosszabbító csatlakozása egészen a felhasználó pincéjébe nyúlik. Ismertebb nevén VDSL. Az optikai kábelek a járdaszegélynél lévő elosztóig futnak. Innen a telefonhálózat rézvezetékein keresztül továbbítják a jelet. Az optikai kábel átvitele speciális „G-Box” segítségével, mint fix átadási pont az ingatlan és a járda között. Kettős működésű kábel, amely egyesíti a földelés és a kommunikáció funkcióit.
Továbbfejlesztett DSL-hálózat magasabb átviteli sebességgel, megegyezik a „Fibre to the Curb”-vel.
GÁZELOSZTÓ HÁLÓZATOK PROFI ÉPÍTÉSE FÖLDALATTI GÁZVEZETÉKEK GYORS ÉS KÖLTSÉGHATÉKONY SZERELÉSE NODIG TECHNOLÓGIÁVAL
A jól fejlett földgázelosztó hálózatok fontos szerepet játszanak az energetikai fordulat sikerében. Ahhoz, hogy a gázszállító hálózat elegendő mennyiségű fosszilis és egyre inkább megújuló földgázt tudjon szállítani és tárolni, nagy beruházások szükségesek a gázhálózat fenntartása és bővítése érdekében. Az árok nélküli technológiák alkalmazásával ezek a költségek környezetbarát módon jelentősen csökkenthetők. Ezenkívül a terjeszkedés felgyorsítható az ellátás minőségének és biztonságának veszélyeztetése nélkül.
BIZTONSÁGOS FÖLDALATTI GÁZVEZETÉK FEKTETÉS
A földalatti gázvezetékek lefektetése és egyenletes felújítása NODIG technológiával és egyenletes felújítás a legújabb műszaki szabványok szerint maximális biztonságot jelent. Ez minden típusú gázvezetékre vonatkozik. Csővezetékek a világszerte termelt földgáz nemzeti gázhálózatokba betáplálására
Gázelosztó hálózatok építése nyomóvezetékekkel szállítás és elosztás céljából. Föld alatti gázcsövek a felesleges zöldáramból származó szintetikus gáz tárolására
Gázszolgáltatás csatlakozások.
FÖLDALATTI GÁZCSÖVEK EGY PILLANTÁSRA
Gázvezetékek utak mentén, forgalom és vízi utak alatt, rövid vagy hosszú csövekkel minden szabványos anyagból. Föld alatti gázvezetékek árok nélküli építése a gödörből/kulcslyukból az épületbe vagy közvetlenül az ellátó helyiségbe és fordítva. A minimálisan invazív kulcslyuk technológiát kifejezetten a gázházak soros beépítésére és felújítására fejlesztették ki. Ennél kíméletesebb és gazdaságosabb valóban nem is lehetne. Sérült gázvezetékek és házcsatlakozások árok nélküli felújítása a meglévő nyomvonal új vezetékekre cseréjével (csőtörés) a tartós szivárgásmegelőzés érdekében, miközben a gázvezeték kapacitását 1-2 névleges szélességben módosítják. A gázvezetékek maximális tervezése és műszaki biztonsága a legújabb előírások betartása mellett. Az új földalatti gázvezetékek helyzetének, funkciójának és tömítettségének pontos igazolása és dokumentálása.

https://tracto.com/doks/mp4/Grundomat_EN.mp4

FÖLDKÁBELSZERELÉS A TÁPKÁBEL OKOS ELVEZETÉSÉNEK MÓDJA

A FÖLDKÁBELEK ÁROK NÉLKÜLI LEFEKTETÉSE GYAKORLATILAG MINDENHOL MŰKÖDIKAz alapvető villamosenergia-ellátáshoz sűrű és rugalmas tápkábelhálózatra van szükség. A nyílt árkos módszerekkel történő kábelfektetés magas anyagi és pénzügyi ráfordításai azonban gyakran megakadályozzák, hogy az áram oda jusson, ahol szükség van rá. A megoldás az ökológiailag és gazdaságilag kíméletes NODIG építési mód. Az árok nélküli technológiákkal a földalatti kábelvezetés gyakorlatilag mindenhol lehetséges: komplex városi területeken vagy országszerte, védett területeken vagy akár víz alatt is.

A FÖLDKÁBELEK LEFEKTETÉSE BIZTONSÁGOS, EGYSZERŰ ÉS KÖRNYEZETBARÁT

NODIG rendszereinkkel a közép- és nagyfeszültségű földalatti elektromos kábelek védőcsöveit, nagy távolságra, ugyanolyan egyszerűen és környezetbarát módon telepítheti, mint a végfelhasználóhoz vezető vezetékeket, akár közvetlenül az ellátó helyiségbe is. A földkábelek árok nélküli lefektetésével olyan projektek is megvalósíthatók, amelyek egyébként természetvédelmi okokból vagy az érintett lakók miatt nem valósíthatók meg. Az innovatív NODIG technológiák és a bevált szabványok megkönnyítik a földalatti kábelek telepítését, mint gondolná.

A NODIG TECHNOLÓGIÁVAL VÉGZETT FÖLDKÁBELFEKTETÉS ELŐNYEI EGY PILLANTÁSRA

Védőcsövek és tápkábelek ügyes szerelése utak mentén, forgalom és vízi utak alatt rövid vagy hosszú csövekkel, minden szabványos anyagból

Árok nélküli tápkábel-elvezetés a gödörből/kulcslyukból az épületbe vagy közvetlenül az ellátó helyiségbe és fordítva

A biztonságos földalatti elektromos kábelszereléshez szükséges beépítési mélységek problémamentes megvalósítása

A földkábel fektetésének maximális tervezése és műszaki biztonsága a legújabb előírások szerint

Az új földkábelek helyzetének, működésének és tömítettségének pontos bizonyítása és dokumentálása

A környezetvédelmi egyesületek fenntartható technikának ismerik el, igazolhatóan alacsony természeti tőke felhasználással.

INTELLIGENS NODIG MEGOLDÁSOK A MOBILITÁSÉRT
NAGYOBB TELJESÍTMÉNY AZ ELEKTROMOS AUTÓK TÖLTŐPONTJAINAK
A mobilitás kulcsszerepet játszik az éghajlatot károsító üvegházhatású gázok csökkentésében a zöld energia, mint az egyik legfontosabb globális klímavédelmi cél érdekében. Az elektromos autók lakossági elfogadottsága azonban elegendő számú országos töltőállomástól függ. A NODIG technológia az elektromos autók töltőpontjainak zöld energiával történő ellátására szolgáló távvezetékek földalatti telepítéséhez intelligens megoldást kínál az emobility infrastruktúra hatékony és alacsony kibocsátású bővítésére.
A NODIG TECHNOLÓGIA ELŐNYEI A MOBILITÁS SZEMPONTJÁBÓL
A NODIG technológia segítségével gazdaságosan és környezetbarát módon felgyorsítható az elektromos mobilitást szolgáló töltőállomás-infrastruktúra fejlesztése. A NODIG rendszerek mindenhol használhatók, ahol elektromos autó töltőket kell felszerelni vagy csatlakoztatni kell az áramellátó rendszerhez
Töltőállomás kábeleinek bármilyen irányú szerelése értékes és burkolt felületek károsodása nélkül,
elektromos autó töltőállomások soros telepítésére köz- és magánterületen, valamint az ev töltőállomások al elosztójához való csatlakozáshoz. A jól átgondolt, az alkalmazásokban bevált rendszer technológia és a tökéletesen illeszkedő tartozékok maximális sebességet és gazdaságosságot garantálnak az e-mobil infrastruktúra fejlesztése során.

NODIG TECHNOLÓGIA AZ EMOBILITÁSÉRT EGY PILLANTÁSRA

 • Védőcsövek gyors és kíméletes földalatti telepítése táp- és vezérlőkábelekhez a csatlakozási ponttól (al elosztó) a töltőállomásig és az elektromos autók töltőpontjai között
 • A technológia egyformán gazdaságos az egyéni töltőállomások telepítéséhez és az elektromos autók töltőpontjainak sorozatos telepítéséhez nyilvános és magánterületen
 • Az elektromos töltőállomások zöldenergia-ellátására szolgáló házcsatlakozások árkok nélkül is kiépíthetők
 • A minimálisan invazív kulcslyuk technikával az építőgödör a töltőállomás alapjaként használható
 • Mindenféle elektromos mobiltöltő töltőállomáshoz, pl. otthoni fali dobozhoz, elektromos autó töltőhöz szállodákban, bevásárlóközpontokban vagy utcán a nagyméretű hármas töltőkábelekig, pl. autópálya töltőállomásokon.

HATÉKONY TÁVFŰTÉS TÁVFŰTÉSI RENDSZEREK, AMELYEK KIFÉRÜLÉK

A távhőszolgáltatás nyújtja a legmagasabb ellátásbiztonságot az összes energiaforrás közül. A tüzelőanyagból és egyre inkább zöld energiából előállított távhő olcsó és kényelmes a felhasználó számára, de nem mindenhol elérhető. Az ellátási területek fejlesztésében ugyanis a műszaki szempontok mellett a gazdasági szempontok is meghatározóak. A távhővezeték árok nélküli kiépítése lehetővé teszi az ellátó hálózat gazdaságos és ökológiailag hatékony bővítését.

NODIG TECHNOLÓGIA A HATÉKONY TÁVFŰTÉSI RENDSZEREKÉRT

A NODIG rendszerekkel a távfűtési víz- vagy gőzvezetékeket a generátortól az átrakó állomásig szállítja, majd onnan a végfelhasználó ellátó helyiségébe hőveszteség nélkül. Különféle bevált és rugalmas technikák biztosítják, hogy a szigetelt műanyag csövek árok nélküli szerelése ugyanolyan gyorsan, kíméletesen és költséghatékonyan működjön, mint a hullámos acélcsöveké. Ezt értjük hatékony távfűtési rendszereken.

NODIG TECHNOLÓGIA A TÁVFŰTÉSHEZ ÁTTEKINTÉS

 • Szabványos anyagokból készült rugalmas és merev távfűtési és távhűtési csövek hatékony földalatti telepítése az utakkal párhuzamosan, forgalmi és vízi utak alá lineáris és rugalmas furatú utak mentén
 • Távhőhálózatok betápláló és visszacsatoló vezetékeinek problémamentes párhuzamos szerelése
 • Kommunális fűtési rendszerek távhő szolgáltatási bekötéseinek árok nélküli szerelése az átadóállomástól az egyes épületekig
 • Bevált és rugalmas technikák különféle típusú távhővezetékek biztonságos földalatti telepítéséhez
 • Távhőrendszerek maximális tervezési megbízhatósága és műszaki biztonsága a legújabb műszaki szabványok szerint
 • Az új távhővezetékek helyzetének, funkciójának és tömítettségének pontos igazolása és dokumentálása.

https://www.youtube.com/watch?v=OvN4dIFWNuY

FENNTARTHATÓ MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY

Az új GRUNDOMAT generáció tervezése gondos fejlesztési folyamat eredménye, amely a felhasználóbarátságra összpontosít. Technológiánk bizonyított megbízhatóságával párosulva tartós technológiát tudunk adni a felhasználónak az árok nélküli csőszereléshez, amely az építkezésükhöz igazodik.
MAGAS BETÖLÉSI ERŐ ÉS ERŐS TOLÓERŐ a speciálisan edzett, korrózió védett dugattyúknak köszönhetően maximális terheléssel is.
MINIMÁLIS LEVEGŐFOGYASZTÁS LEGNAGYOBB TELJESÍTMÉNYNÉL az innovatív dugattyús technológiának és a kifinomult tömítési rendszernek köszönhetően.
OPTIMÁLIS TELJESÍTMÉNY rendszeres szervizelés révén olcsó csúszószalagok és tömítőgyűrűk cseréjével.
A VÉS RENDKÍVÜL HOSSZÚ SZOLGÁLTATÁSA csapágypersely használatával.
MEGBÍZHATÓ ÉS CÉLJELÖLŐ NYOMÁS KÉTÜTEMŰ CIKLUSBAN a mozgatható fejnek köszönhetően egyedi tömítéssel.

KÖNNYŰ VÁLTÁS
Szervo vagy tolóerő szabályozás SZERVO VEZÉRLÉS
Szervovezérlésünk leegyszerűsíti az előre- és hátrameneti fokozatok közötti váltást a kar egyszerű elfordításával (1 fokozatú). Az integrált olajködös kenőanyag GRUNDOOIL-lal látja el a gépet, és egyben garantálja a maximális teljesítményt és a behatolóerőt.
TOLÓSZABÁLYOZÁS
A bevált tolóerő-szabályozással rendelkező GRUNDOMAT-unk a sűrítettlevegő-tömlő egyszerűen elfordításával előremenetből hátramenetbe kapcsol. A talajkiszorító kalapácsot az olajköd-kenőgép látja el olajjal. Ez a géptípus 1- vagy 2-fokozatú vezérléssel rendelhető (a sebességváltás a tömlőnél történő elfordítással is történik).
01 Koronás vagy lépcsős fej kétütemű módszerrel a maximális célpontosság és magas futásstabilitás
érdekében.
02 Az ütközési energia koncentrációja tolóirányban az éles vágóélekre a nagy behatolóerő érdekében.
03 Nincs elülső géptömítés – óriási hosszú élettartam és optimális energiaátvitel.
04 Alacsony kopás és karbantartást nem igénylő ház – belül és kívül krómozott, belül is csiszolt a nagy
tartósság érdekében, tartós maximális teljesítményt biztosít.
05 Könnyen leolvasható kopásjelző a sima külső házon.
06 Különféle rögzítési lehetőségek a szabványon kívüli alkalmazásokhoz, pl. azonnali csőszerelés,
cölöpalapozás vagy acélcsövek kihajtása.

A különféle talajviszonyokhoz való optimális alkalmazkodás érdekében a GRUNDOMAT talajkiszorító kalapácsok mozgatható koronás vagy lépcsős fejekkel szerelhetők fel. Mindkét változat ugyanolyan pontossággal, stabilitással és hatékonysággal működik, mindegyik a maga módján. Felhasználóink különösen laza, köves és sűrűn tömött talajokon értékelik a koronás fejet, köszönhetően agresszivitásának és hatalmas behatoló erejének kemény talajviszonyok között. A tapasztalt fúró szakemberek véleménye: „Ez a fej nem engedi, hogy valami is visszatartsa céljának elérésében”. Az évtizedek óta kipróbált lépcsős fej univerzálisan alkalmazható minden elmozdítható talajon, és a „klasszikus” a talajkiszorító kalapácsok között.

Az intelligens 2-ütemű elv odaviszi az ütközési energiát, ahol szükség van rá. A felületi súrlódás vagy a csúcsellenállás leküzdésére. Így a GRUNDOMAT talajkiszorító kalapács eléri szinte legendás pontosságát még nehéz talajokon is.

EGY VÁLTÁS Az első löket során a dugattyú úgy hat a vágóra, hogy a fej elvágja a furatot, és összezúz és eltávolít minden akadályt. A dugattyú ütközési energiája a vágóra és a furatfejre összpontosul.

KÉT ÜZEM A második löketben a fúrófej szabadon mozog a furatban, és a dugattyú teljes ütközési energiája átkerül a házba. Az egész gép követi, adott esetben egy csővel.