Keresés
Close this search box.

Stehr lapvibrátor SBV 80 HC 2 megoldás az útszakaszok tömörítésére

Műszaki adatok:

2 x 80 kN ütőerő

1,40 m széles

Súlya: 720 kg

Olajfogyasztás: 60 l/perc.

Környezet:

Energia-, valamint költséghatékony és környezetbarát talajtömörítés.

Stehr lemeztömörítő:

Gyorsabb – Jobb – Hatékonyabb

Energia takarékos és költség hatékony tömörítés.

A STEHR tömörítő rendszerei a legflexibilisebb megoldást nyújtják. Mindezt teszik úgy, hogy nem kell számolnunk a tömörítési munkák során általában előforduló problémákkal. A hidraulikus hajtással vezérelt tömörítő lapokat 1, 2, 3  4 vibrolapos kivitelben találja meg termékpalettánkon.

A STEHR vibrolapjai hordozó gép nélkül nem képes az előre haladásra, ezért mindenféleképpen szükséges egy munkagép ami az előre-hátra haladást és a hidraulikus meghajtáshoz szükséges energiát biztosítja.
Ez azt is jelenti, hogy a vibrációt biztosító két-két egymással ellentétesen forgó excentrikus vibrotengely a tömörítés szempontjából a legoptimális, kizárólag vertikális erőt adja át a tömörítendő felületnek.
Ennek a működési mechanizmusnak köszönhetően a STEHR adapter vibrolapok működése hatékonyabb egy 13 tonnás földtömörítő hengeréhez viszonyítva, még úgy is, hogy súlyuk annak harmada vagy negyede.

A másik kiemelkedő előny, hogy a már említett működés mechanizmusnak köszönhetően ezek a vibrolapok használhatóak közvetlen épületek mellett is, mivel a gép által keltett vibráció nem okoz olyan mértékű rezgéseket az épületek falaiban mint pl. egy föld tömörítő henger.

Lapvibrátor, mint termesztési megoldás

Ahol anyagot építenek be az építkezésen, azt tömöríteni is kell. A nehéz hengerek szállítása az építkezésre gyakran nehézkes és magas költségekkel jár. A Bauma 2013 óta a speciális gépgyártó Stehr érdekes alternatívát kínál SBV 240/2 ráépíthető tömörítőjével.

Ahol anyagot építenek be az építkezésen, azt tömöríteni is kell. A nehéz hengerek szállítása az építkezésre gyakran nehézkes és magas költségekkel jár. A Bauma 2013 óta a speciális gépgyártó Stehr érdekes alternatívát kínál SBV 240/2 ráépíthető tömörítőjével. A nagy átfolyású hidraulikus rendszerrel rendelkező kotrógépekhez vagy kerekes rakodógépekhez csatlakoztatható készülékekhez. Ily módon az építkezés kulcsfontosságú gépeit jobban kihasználják. A megtakarított szállítási költségek nagyon gyorsan amortizálhatóak.

A több mint 2 m széles lemezzel a készülék általában nagy területeket tömörít egy menetben. Stehr szerint ezért a lemeznek kell lennie, mint a nagyobb és nehezebb tömörítők. Az SBV 240/2 hidraulikus kapacitása 120 l és 200 bar. 15 m/perc tömörítési sebességgel. és 0.5 m-es ömlesztett magassággal a gyártó szerint több mint 1500 m³ óránként egyetlen menettel tömöríthető a szükséges értékekre. Ehhez kb. 14 l üzemanyagot használnak fel energiaforrásként, kb. 0,011 l/m³. Még ha két áthaladásra is szükség lenne, akkor is kb.750 m³/óra and 0.022 l/m³. Egy speciálisan cég kialakított, 40 cm magas tesztpályán végzett teszt során a Max. Wild építőipari a lemeztömörítőt egy tömörítővel versenyezteti. Dinamikus ejtősúllyal mértük a ZTV – StB95 szerint. It’s kimutatták, hogy a Liebherr 509 kerekes rakodóhoz csatlakoztatható lemeztömörítő már egy menet után kétszer akkora tömörítési értéket el, mint egy 12 tonnás tömör három menettel. Ez 35 °C-os külső hőmérsékleten történt laza, kavicsos anyagon. Egy másik teszt kimutatta, hogy öntözött területen is 100 MN Evd feletti tömörítési értékeket mértek.

A Stehr több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik útépítéshez és talajkezeléshez szükséges speciális gépek gyártásában.
A lemezvibrátorok különféle gépekre, például dobokra, hengerekre, kotrógépekre, traktorokra és vasúti gépekre szerelhetők.

Alkalmazás:
Nagyobb felületek tömörítése
Földutak építése.
Előny:

  • Csendes és rezgés csillapított lemezvibrátor, amely hatékony tömörítést biztosít.

JOBBAN ÉS KÖNNYEBBEN

Az építkezéseken gyakran a meglévő talaj tömörödésével van probléma. A jó tömörítéshez szükséges víztartalom ugyanis nem elegendő az optimális tömörítési eredmény eléréséhez. A tömörítendő anyag szemcséit a gyorsan egymás után következő rezgési frekvencia / erőkifejtés hozza mozgásba, amely dinamikusan működő tömörítőberendezésekből fakad. A szemcsék egymáshoz való kölcsönös súrlódása olyan erős, hogy jó, gyors szemcse-átrendeződés sűrűbb helyzetbe sokszor nem lehetséges. Ez gyakran magas költségekkel járó elszámolási károkat eredményez. Az optimális tömörítéshez szükséges megfelelő víztartalom elérése érdekében a technika állása szerint a tömörítendő területeket a tömörítési eljárás előtt alaposan öntözik. Ezután hengereket vagy lemeztömörítőket használnak. Különösen a hengereknek van szükségük több lépésre a talaj tömörítéséhez, amíg el nem érik a kívánt értékeket.

Gyakran előfordul, hogy a víz már a tényleges tömörítési folyamat előtt elpárolgott. Ez a folyamat különösen a nyári hónapokban jelent óriási problémát, ezért az építkezési folyamatok gördülékeny lebonyolítása érdekében speciális vízi járműveket kell rendelkezésre bocsátani személyzettel. A hatályos környezetvédelmi előírások szerint az ehhez szükséges vizet folyó vagy állóvízből nem lehet kivenni. Így már csak a közüzemi ivóvízellátásból való kivonás marad. Mivel azonban a víz az élet egyik legfontosabb alapja, és nélkülözhetetlen az ember, az állat- és növényvilág számára, ezzel az elemmel óvatosan kell bánni. Emiatt csak annyi vizet szabad használni, amennyi szükséges a tömörítési folyamat során. Stehrnél, Piacvezető a hidraulikus hajtású lemeztömörítőkben, átgondolták és megoldották a problémát a jobb, gyorsabb és hatékonyabb tömörítési eredmény elérése érdekében, egyszerű módon erre a célra egy 2000 literes, alacsony tömegközéppontú vizes utánfutót fejlesztettek ki. amely egy kerekes rakodógéphez tartószerkezetként van rögzítve lemeztömörítővel . A hidraulikus meghajtású vízszivattyút önállóan hajtják meg egy hozzákapcsolt dízel hidraulikus egységen keresztül, egy elektromos arányos szelepen keresztül a víz pontos, adagolt adagolásához. A lemeztömörítő előtt több vízfúvókával felszerelt szórórúd található, amelyen keresztül csak a tömörítendő terület szélességében adagolják a vizet nagy nyomással. Ennek köszönhetően a víz gyorsabban és mélyebbre hatol a tömörítendő anyagba. Sok vizet takarítanak meg, az erőforrásokat óriási mértékben védik, ugyanakkor sokkal jobb tömörítési eredményeket és területteljesítményt érnek el. A 40 cm-es mélységű fagyvédő réteg megfelelő tömörítéséhez általában legfeljebb 2 lépés elegendő. 1000 m³/h felett ezért lehetségesek.

A már felsorolt előnyök mellett, az is kiemelkedő fontosságú tény, hogy a STEHR vibro lapjainak szállítása lényegesen egyszerűbb és költséghatékonyabb feladat mint egy hasonló tömörítési kapacitással rendelkező tömörítő hengeré.