Keresés
Close this search box.

SMART MOBIL GRUNDODRILLL 4X fúróberendezés

KOMPAKT OSZTÁLY KEVESET FOGYASZT, SOKAT ELÉR

A HDD MULTI-TAENT GRUNDODRILLL 4X FÚRÓBERENDEZÉS MEGGYŐZ

A kompakt HDD kisméretű GRUNDODRILL 4X fúróberendezés különféle építési projektekben bizonyította sokoldalúságát. Az alkalmazások a védett erdőterületen szabadon tartott szarvasmarhák ellátására szolgáló édesvízvezeték szerelésétől az innovatív napelemes rendszer magánterületi üzemeltetéséhez szükséges tápkábelek telepítéséig terjedtek. Ezen túlmenően két építési projektben adatkábelek kerültek telepítésre: Egyrészt egy autókereskedő két irodaházának összekötéseként egy sűrűn frekventált ipari területen, másrészt egy országút alatti kereszteződésben. Mind a négy alkalmazásban közösek voltak a sajátos helyi körülmények, mint például a szűk és néha nehezen hozzáférhető hely, vagy az a követelmény, hogy a meglévő felületeket a lehető legkisebb mértékben károsítsák. Pontosan azok a körülmények, amelyekre az árok nélküli HDD technológia részletesen, és különösen a GRUNDODRILL 4X manőverezhetősége és kis tömege miatt predesztinálva van, és így pontokat szerzett a vonal mentén.

IVÓVÍZ ERDŐS TERÜLETEN

Egy kisváros közelében, vízvezetékre volt szükség a vadmarhák édesvízzel való ellátásához. Az 50 mm átmérőjű vízvezeték egy 820 m hosszú tornyot köt össze, amelyben az esővizet gyűjtik, az állatok vízvályúival. A fúrás a víztoronynál kezdődött és több 50 méteres szakaszon folyt. A teljes fúrási távolság felosztása ezekre a viszonylag rövid szakaszokra az SDR 17.6 PE csövek hosszán alapult, amelyeket egyenként 50 méteres tekercsekben szállítottak. A PE csövek végeit kis ásógödrökben erősítették össze, amelyek egyrészt célgödörként szolgáltak az egyik fúrási szakaszhoz, másrészt pedig merev gödörként a következő fúrási szakaszhoz.

A kút 10 napon belül sikeresen elkészült a Tracto-Technik UK Ltd, Bedford megbízásából. A GRUNDODRILL 4X felállítása és az előkészítő intézkedések elvégzése után az első próbafúrást a homokos vályog talajon keresztül az 50 m-re lévő célgödörbe fúrtuk. A fúrófej helyzetét egy kézi távadón keresztül folyamatosan lokalizáltuk, és így nyomon követtük a fúrás menetét. A célgödörben a Tracto-Technik UK csapata a pilótafurat fejét egy tágítófejre cserélte, amelynek végére a PE csővezetéket rögzítették. Így a tágulási fúrás során a vízvezetéket közvetlenül a talajba húzták. Ezután a GRUNDODRILL 4X-et áthelyezték, és a következő 50 m-es szakaszt megfúrták. A PE cső beszerelése után a megrendelő nagyon elégedett volt a Tracto-Technik UK csapatának munkájával, mivel az erdőrezervátum környezetileg érzékeny területét a lehető legkevésbé zavarták, és a szarvasmarhák most már friss vízzel elláthatók, bármikor.

ADATKÁBEL AZ IPARI TELEPBEN

Az egyik ipari parkban egy nagy autókereskedőnek új adatkábelre volt szüksége két irodaház közé. A beépítés 100 mm átmérőjű PE csőben történt, amely kábelcsatornaként működött. Mivel az ehhez szükséges 48 m-es útvonal forgalmas út mentén vagy alatt volt a szövetterületen belül egy T-elágazás környékén, ezért a beépítéshez az árok nélküli HDD fúrási módszert választottuk. A szűk helyviszonyok és az a követelmény, hogy a burkolt területet a lehető legkisebb mértékben érintsék, a GRUNDODRILL 4X használata mellett szólt. Például egy kis fúrás használható a felszínhez közeli fúráshoz – ebben az esetben nem volt szükség kezdőgödörre.

Egy autókereskedés, Wirral csapata mindössze két nap után sikeresen befejezte a telepítést. És ez annak ellenére, hogy a talajviszonyok megnehezítették a fúrást. A nagyon köves, részben feltöltött talaj megzavarta a pilótanyílás irányítását. Emiatt egy előtágításra volt szükség, mielőtt a PE csövet a tervezett tágulási furattal be lehetett húzni. Fúrófolyadékként bentonit szuszpenziót használtak. Az autókereskedő nagyon elégedett volt a munkával, és örült a GRUNDODRILL 4X könnyű használatának.

ADATKÁBEL ORSZÁGÚT ALATT

Egy adatkábelt is, de ezúttal nyílt terepen, országút aluljárójaként kellett telepíteni a Liverpool melletti Treloganban. Az ügyfél itt a skóciai Blantyre-ben található SP Energy Networks volt. A GRUNDODRILL 4X merevlemez-furatát a Mole Utilities csapata végezte. 18 m hosszon 110 mm átmérőjű kábelcsatornaként PE cső került beépítésre. A fúrás kiindulópontja egy szántó volt az út egyik oldalán. A GRUNDODRILL 4X könnyű súlyának és manőverezhetőségének köszönhetően könnyen elhelyezhető a kiindulási gödörtől két méterrel távolabb. A próbafúrást kezdetben a talajon keresztül a kiindulási gödörbe, majd onnan az országút alatt át az út másik oldalán lévő célgödörbe hajtották végre. Mivel a célgödör egy nagyon keskeny árok volt, ahonnan a kábelcsatorna nyílt konstrukcióban került továbbépítésre, a pilótafúrás feje kissé oldalirányban eltolva érte el, de ez nem okozott gondot a további tágulási és visszahúzási folyamatban. Az instabil talajviszonyok miatt az ezt követő előtágító fúrást bentonit szuszpenzió alkalmazásával végeztük a fúrólyuk alátámasztására. A tágulási lyuk visszahúzásakor ugyanakkor behúzták a PE kábelcsatornát. Mindössze három óra elteltével az országút alá szerelték az adatkábel kábelcsatornáját. A Mole Utilities csapata nagyon örült, hogy a GRUNDODRILL 4X kút ilyen simán és gyorsan fúrható.

TÁPKÁBEL NAPELEMES TELEPÍTÉSHEZ

Egy innovatív „SmartFlower” napelemes rendszer telepítése egy leedsi magánterületen két tápkábel felszerelését tette szükségessé. Mivel az ingatlan gondozott pázsitú kert volt, a nyílt építésű beépítése szóba sem jöhetett. A Mole Utitlites csapata, akik megtervezték a naprendszert és szintén

SZŰKÖS HELYEKEN ALKALMAZÁS

Kis alapterületének és korlátozott súlyának köszönhetően a kompakt és nagyon manőverezhető GRUNDODRILL 4X különösen jól használható szűk helyeken és nehezen hozzáférhető terepen.

ALUKERESZTŐK

Irányfúrás utak, vasúti sínek és épületek.

PÁRHUZAMOS FÚRAK

Lineáris furatok párhuzamosan utakkal, víztestekkel ill. épületek.

VÍZSZINTES FÚRÁS

Fúrás a felülethez közel, kidolgozás nélkül ásatási munkák.

INGATLANSZOLGÁLTATÁSOK CSATLAKOZTATÁSA

Gáz, víz, villany, csatorna, távközlés,

FTTH. Fúróegység és keverőmű szállítható egy korszerűsített emelőkocsi vagy 7,5 t teherautó inc. filmelőzetes.

SZÁLLÍTÁS Nagyon egyszerű a legkisebb géppel minimális erőfeszítéssel.

JÓL TERVEZETT BERENDEZÉS A MUNKA FELÉT VÉGZŐ KIEGÉSZÍTŐK GRUNDODRILLL 4X

A fúróegységhez tökéletesen szabott fúrószerszámok garanciát vállalnak optimális fúrási előrehaladás bármilyen talajtípusban. Minden alkatrész van magától értetődően kemény és tartós.

ALAPVETŐ FELSZERELÉS

  • Kubota dízelmotor 28 kW hajtási teljesítménnyel
  • Vezérlőállvány jól áttekinthető kezelőpanellel
  • 1 többfunkciós joystick
  • Fúrórúd típusa: 4X
  • Négy pozícióban forgatható hidraulikus rögzítőegység
  • Távirányító
  • Rúdtár 32 rúddal 48 m-re
  • Stabilizátorok, gumírozott acél sínek
  • Rack & Pinion meghajtó.

JÓL TERVEZETT BERENDEZÉS A MUNKA FELÉT VÉGZŐ KIEGÉSZÍTŐK GRUNDODRILLL 4X

A fúróegységhez tökéletesen szabott fúrószerszámok garanciát vállalnak optimális fúrási előrehaladás bármilyen talajtípusban. Minden alkatrész van magától értetődően kemény és tartós.

KEVERŐRENDSZEREK BENTONIT KEVERŐRENDSZER: MA09-60 TÍPUS

Külső hajtás hidraulikus tápegységgel,
TTM 9 típus, 9,6 kW hajtóerő
Alapterület (H x Sz x Ma):
Keverőüzem: 1450 x 1400 x 2050 mm
Hidraulikus tápegység: 1320 x 650 x 990 mm.

BENTONIT KEVERŐRENDSZER: MA04 TÍPUS

Integrált hajtás Hatz dízelmotorral, 5 kW hajtási teljesítmény.

Befoglaló méretek:

(hossz x szélesség x ma): 1900 x 1350 x 1150 mm.