Keresés
Close this search box.

MADÁRÜRÜLÉK TISZTÍTÁSA

VESZÉLY A RENDSZER MŰKÖDÉSI KÉPESSÉGÉRE

Egy modul olyan súlyosan megsérülhet a madárürülék miatt, hogy már nem tud áramot termelni. Ezért szükséges, hogy napelemrendszerét rendszeresen mentesítse a madárürüléktől, hogy értékét hosszú távon megőrizze és optimális termést biztosítson.

Környezeti és éghajlati hatások

A fotovoltaikus modulok nulla védelmet élveznek a környezeti és időjárási hatásokkal szemben, a nap 24 órájában. A por, a sodródó homok, az autók és ipari kipufogógázok, a virágok és a levelek, valamint a napelemeken fent említett madárürülék nagymértékben csökkenti a napsugárzás elnyelését. A mechanikai tisztítás feltétlenül szükséges, különösen akkor, ha berakódott szennyeződés van.

A rendszeres tisztítás megóv a termésveszteségtől

Ha a telepítés után egyszerűen magára hagyja a napelemes rendszert, fennáll annak a veszélye, hogy az energiahozam idővel akár 30 százalékkal is csökken. Ekkor a létesítmény méretétől függően tetemes veszteségek keletkezhetnek, amelyek családi házak esetén gyorsan három számjegyű eurós összegeket is elérhetnek, nagy kültéri üzemek esetén pedig még ennél is jóval többet. A SunBrush® mobilt arra fejlesztették ki, hogy a madárürülék, por, moha stb. eltávolítása a lehető legegyszerűbb, kíméletesebb és alaposabb legyen. A kefe a legtöbb traktorra, teleszkópos rakodógépre vagy kotrógépre felszerelhető, és hidraulikusan működtethető, így alkalmas tetőtéri és szabadföldi telepítésekre is, és gyakorlatilag bárhol használható.

A változtatható forgatható kefehenger kényelmesen vezérelhető egy joystick segítségével. A szabadalmaztatott „WashTronic” rendszer egyenletes felületszint-kiegyenlítést biztosít egyenetlen felületek esetén, és ezáltal egyenletes érintkezési nyomást a kefével a modulokon. Száraz időben a csatlakoztatott víztartály szivattyúval garantálja a megfelelő vízellátást. Opcionálisan a készülék felszerelhető diagnosztikai funkcióval és melegvizes tisztítással. Az előbbi különösen a takarítási szolgáltatók, az utóbbi különösen az erősen szennyezett modulok számára alkalmas.

Madárürülék a napelem modulon

A madárürülékkel szennyezett rendszer nagy kihívást jelent a tisztítás során. Ennek az az oka, hogy a madárürülék a legmakacsabb szennyeződéstípusok közé tartozik, és rendkívül agresszív. Ez egyrészt megnövekedett tisztítási erőfeszítéshez, másrészt potenciálisan akár magát a naprendszert is marathatja. Ha a madárürülék túl sokáig marad a modulon, annak számos következménye van a fotovoltaikus kezelőkre nézve – jelentős termésveszteség kockázatával. Ezért rendszeresen tisztítsa meg napelemes rendszerét SunBrush rendszerekkel és tartozékokkal.

Mely tényezők befolyásolják a szennyeződés mértékét?

A szennyeződés negatív hatással van a naprendszerre – de mely tényezők játszanak szerepet, és hogyan csökkenthető a kockázat? Az, hogy milyen típusú szennyeződés támadja meg a naprendszert és milyen mértékben, az a tervezéstől és a környezettől függ.

A következő tényezők döntőek:

  • Tetőhajlásszög
  • Keret
  • Telepítés típusa
  • Időjárási régió
  • Környezet.

Tisztítsa meg a napelemes rendszereket SunBrush-szal

A megoldás szennyezett napkollektoros rendszerekre: SunBrush® mobil. A speciálisan kifejlesztett tisztítóberendezés garantálja a madárürülék kíméletes és alapos eltávolítását a napelemes rendszerekről. A kefe szinte minden traktorra, teleszkópos rakodóra vagy kotróra felszerelhető, és hidraulikusan működik. A változtatható forgókefés görgő kényelmesen vezérelhető joystick segítségével. A szabadalmaztatott „WashTronic” rendszer egyenletes felületszint-kiegyenlítést biztosít egyenetlen felületek esetén, és ezáltal egyenletes érintkezési nyomást a kefével a modulokon. Ezenkívül a csatlakoztatott víztartály szivattyúval gondoskodik a megfelelő vízellátásról a tisztítási folyamat során. Továbbá a tisztítóberendezés felszerelhető diagnosztikai funkcióval és melegvizes tisztítási lehetőséggel, ezzel is növelve a hatékonyságot. Míg a diagnosztikai funkció különösen a takarítási szolgáltatók számára hasznos, az utóbbi különösen az erősen szennyezett modulokhoz.