Keresés
Close this search box.

Lapvibrátor homlokrakodóhoz, traktorhoz Stehr SBV 80 H4

Műszaki adatok:

  • 4 x 80 kN kiegyenlítő erő
  • 3,00 négyzetméter
  • Suly: 1.890 kg
  • Olajfogyasztás: 2×60 l/perc.

Környezet:

Energia-, közös hatékony és községbarát talajtömörítés.

Stehr lemeztömörítő:

Gyorsabb – Jobb – Hatékonyabb

Stehr SCC Compation Control:

A kompressziómérő készüléket tartalmazza Frekvencia, haladási sebesség és tömörítési állapot kijelzése.

A lemez utat enged

Nagy projekt, szoros ütemterv – ez egy tipikus probléma, adott a Strommer civil engineering az SBV 80 H4 Stehr lemeztömörítőbe való befektetéssel tudott elhárítani. Az építőipari cég, Amely Richard Schulz Tiefbau leányvállalata, a felső-bajorországi Schongauban található, jelenleg a Starnberg West elkerülő utat építi a forgalmas müncheni körzetben. 200.000 m³ földet mozgattak meg 7 km-en keresztül, és kiegyenesítették az útvonalat. A Strommer jelenleg 50 000 tonna anyaggal készíti elő az új út fagyálló mederét.

A 3 m széles Stehr SBV 80 H4 tömege 1890 kg, és tömörítési teljesítményét tekintve a gyártó szerint egy 13 tonnás tömörítővel egy osztályba tartozik. A lemez akár 5%-kal kevesebb teljesítményt és minimális üzemanyagot igényel, mint a henger tömörítéskor – ígéri Jürgen Stehr ügyvezető igazgató és tulajdonos. A starnbergi építkezéssel kapcsolatban a vállalkozó azt mondja: „Itt is ismét megmutatkozott Stehr találmányának a hagyományos tömörítőberendezésekkel szembeni teljesen felnyeli. A tömörítési eredmények egy további vízpermetezés is javítja, hogy optimális víztartalmat érjünk el a tömörítéshez. Ez a szerkezet jobb eltolódását biztosít a szemcséknek. A tartály a traktor első hidraulikájához van rögzítve. Egy általunk fejlesztet, hidraulikusan állítható nagynyomású vízszivattyú, szélességben és mennyiségben csak annyi vizet juttatunk ki, amennyi szükséges. A közel 3 m munkaszélesség és a 30 cm dömpingmagasság révén a területteljesítmény és a tömörítési eredmények a kívántnál jobb lettek egyetlen menettel. Ez 4 × 80 kN erővel történik magas, 70 Hertz rezgési frekvencián, ami kétszerese a padló természetes rezgési frekvenciájának. Nincs a talaj szegregációja, mivel a tömörítés szempontjából fontos szemcsézettség megmarad. Egy könnyen használható fedélzeti számítógép a vezetőfülke átlátszó színes kijelzőjén mutatja meg a vezetőnek a tömörítési folyamatról, a rezgési frekvenciáról és a menetsebességről szóló információt.

Nincs repedés a falakon

A felső-Hessen tartományban, Romrodban, a Strebendorf kerületben az átmenő utat újjáépítették. A házak és tanyák közvetlenül az építkezéssel határosak. A felkészülés során megállapították, hogy már komoly károkat okoztak a különböző házfalak repedései; az építkezés megkezdése előtt biztosítani kellett őket. Az építkezés során bekövetkező további károk kizárása érdekében Strassing útépítő Stehr SBV 80 HC 3 lemezes tömörítőit használta Schwalmtalból. A 30 cm 0 > 32 bazaltszemcseméretnél a mérési eredmények már két átfutás után jóval az előírt értékek felettiek voltak – mindezt észrevehető rezgések nélkül. A Stehr bebizonyította, hogy óriási energiamegtakarítás és optimális energiahatékonyság csak 100 százalékban függőlegesen lefelé ható vibrációs erőkkel érhető el. Ennek eredményeként a gumikerekes rakodógépre szerelt lemeztömörítők a zúzottkő-, kavics- és fagyvédelmi rétegek tömörítésében is felülmúlják a többi rendszert, még érzékeny építési területeken is – különösen a régi épületekkel rendelkező városi főutakon.

A Stehr lapvibrátor vízpermetezéssel erőforrásokat takarít meg.

Mivel a mobil gépeket természetesen építkezéseken használják, nem meglepő, hogy a dízel üzemanyag teszi ki az építőipar energiafogyasztásának túlnyomó részét. A Stehr gépek folyamatosan növekvő üzemanyagköltségekkel és környezetvédelmi előírásokkal néznek szembe.

A kerekes rakodógépekhez, traktorokhoz és kotrógépekhez használható kiegészítő lapvibrátor feltalálásával például a felső-hesszeni szakemberek Jürgen Stehr vezetésével bebizonyították hogy a hagyományos tömörítőberendezésekhez szükséges energia legalább fele szükségtelenül elveszik, néha akár káros rezgések a környezetben. Ha ezt az energíát megtakarítjuk, ez 50%-kal kevesebb üzemanyag -fogyasztást és ugyanilyen mértékben kevesebb CO2 kibocsájtás jelent. A gyártó szerint a területteljesítmény háromszor jobb, ami azt jelenti, hogy a nem kohéziós, kavicsos anyag tömörítési folyamatai energia hatékonyabban környezettudatosan és költséghatékonyabban hajtható végre.

A ZTV SoB-StB előírásai szerint ez magában foglalja a tömörítendő talaj optimális víztartalmat.

Ez kb. 5%. Mivel a nyári hőmérsékleten különösen a felső talajterület gyorsa kiszárad az előírt tömörítési értéket nem éri el. Mivel ma már az álló és folyó víztestek vízvételét is tiltja a törvény az optimális tömörítéshez szükséges vizet csak az ivóvízvezetékből lehet kivenni. Pontosan ez volt amit az építési terület környezetvédői elítéltek és megpróbálták érzékenyíteni a lakosságot a CO2 a klímaváltozás és a vízhiány kérdéseire. Az erőforrások jobb védelme tehát azt is jelenti, hogy az értékes áruvíz csak a lemeztömörítő szélességén belül kerül felhasználásra célirányosan.

A tömeg beállításával mindig optimálisan beállítható tömörítésmérő rendszerrel minden lényeges adat, mint például a gyakoriság a tömörítés mértéke és a menetsebesség egyszerűen át kerül a vezetőfülkében lévő alsó részre erősített érzékelőn keresztül.

A terhelésérzékelő hidraulika lehetővé teszi

A dél-nürnbergi új műszaki egyetem nagy építkezésén a földmunkákat a Roth-i Reithelshöfer földmunka cég végzi. Speciális feladatot jelentett a 40 cm homokos kitermelt talaj tömörítése, amely átmenetileg terhelhető talajá vált. A hagyományos kompresszorok meghibásodtak.

A Stehr szabadalmaztatott SBV 160/3 lemeztömörítője volt az, amely megfelelt a követelményeknek: 3 × 160 kN kiegyensúlyozó erővel, egy Fendt 939-re erősítve, amely a Stehr nagynyomású permetezőrendszerét hordozta elöl.

A lemeznyomáson végzett vizsgálatok után a tömörítési értékek háromszor jobbak voltak a földművek alépítményének minőségi követelményeit szabályozó ZTV E-StB szerint.

Az, hogy a jó értékeket háromszor nagyobb területteljesítménnyel is sikerült elérni, a terhelésérzékelős hidraulika rendszernek köszönhető, amely a traktor hidraulikus teljesítményét pontosan a lemeztömörítő szükséges teljesítményéhez igazítja. Ez a terhelés-nyomás jelzőrendszer csak pontosan azt a térfogatáramot adja le, amelyre a hidraulikus szivattyúnak éppen szüksége van, anélkül, hogy a szokásos teljesítményvesztés a maximális teljesítmény miatt még fojtásos üzem mellett is. Jelenleg csak a Stehr kompresszorok hozzák ezt a teljesítménynövekedést lényegesen alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett.

A Stehr lemeztömörítő vízjárművel erőforrásokat takarít meg:

Mivel a mobil gépeket természetesen építkezéseken használják, nem meglepő, hogy a dízel üzemanyag teszi ki az építőipar energiafogyasztásának túlnyomó részét. A Stehr gépek folyamatosan növekvő üzemanyagköltségekkel és környezetvédelmi előírásokkal néznek szembe.

A kerekes rakodógépekhez, traktorokhoz és kotrógépekhez használható kiegészítő lemeztömörítő feltalálásával például a felső-hesseni szakemberek Jürgen Stehr vezetésével bebizonyították, hogy a hagyományos tömörítőberendezésekhez szükséges energia legalább fele szükségtelenül elvész, néha akár káros, rezgések a környezetben.

Ha ezt az energiát megtakarítjuk, ez 50 százalékkal kevesebb üzemanyag-fogyasztást és ugyanilyen mértékben kevesebb CO2-kibocsátást jelent.

A gyártó szerint a területteljesítmény háromszor jobb, ami azt jelenti, hogy a nem kohéziós, kavicsos anyag tömörítési folyamatai energia hatékonyabban, környezettudatosan és költséghatékonyabban hajthatók végre.

Stehr megoldása: 2800 mm széles, 4 × 80 kN kiegyensúlyozó erővel rendelkező SBV 80 H4 lemeztömörítőkkel ellátott vízszállító teherautó. A vizet egy hidraulikusan fokozatmentesen állítható nagynyomású vízszivattyún keresztül nagy nyomáson juttatják ki a lemeztömörítő előtt kb. 10 m-re, hogy az egyes szemcséket kenőréteggel vonják be.

Stehr szerint ez lehetővé teszi az optimális tömörítési eredmények elérését kevesebb energiával, kevesebb üzemanyaggal, kevesebb CO2-kibocsátással, nagyobb területlefedettséggel és jobb tömörítési értékekkel. Fizikai képletek kölcsönhatásának eredménye (az erő tömeg-szoros gyorsulás), a speciálisan Stehr által kifejlesztett talajmechanika és elektronika fizikai tulajdonságainak oktatása.

A talajban fellépő rezgés okozta dinamikus erők hatása az egyes szemcséket rezgésbe hozza. Ennek eredményeként a kisebb szemcsék eltolódnak a nagyobb szemcsék üregei között – és sűrűbb, stabilabb réteg jön létre. Ezt tovább lehet javítani a Stehr lemeztömörítőkkel. A tömörítendő anyagot 70 Hz-es rezgésfrekvenciával kétszer olyan gyorsan gerjesztik, mint a tömörítendő talaj természetes rezgésfrekvenciája. Ez általában 25 és 35 Hz között van, és a tömörítés előrehaladtával változik. Ha megközelítőleg azonos frekvenciákat viszünk be a talajba, akkor elsősorban a nagyobb átmérőjű szemcsék gerjesztődnek rezgésre, míg a kisebb szemcseméretek kevésbé reagálnak a viszonylag kis gyorsulás miatt. A magasabb gerjesztési frekvenciák azonban a kisebb szemcséket nagyobb oszcillációra serkentik, ami azt jelenti, hogy könnyebben vándorolnak a nagyobb szemcsék közötti szabad terekbe. Kiegészítő nyomással, amelyet a nem vibráló felső rész folyamatosan szabályozható terhelése szabályoz elektronikusan, növelhető a felületi nyomás és sokkal homogénebb felület jön létre.

Emellett a politikusoknak mindenképpen felül kell vizsgálniuk a gazdaság energia- és erőforrás-hatékonyságának szövetségi finanszírozási programját, mivel az csak az épület udvarát nem hagyó gépeket támogatja, mobil gépeket viszont nem.

Gondolkodj még tisztábban vízzel:

Öt, 140 m-es agymagasságú és 16,5 MW teljesítményű szélturbinát állítanak fel a Vogelsberg kerületi Wartenbergben. A mélyépítési munkákat, beleértve az alapozást és a darutelepítést is, a felső-hesseni Caspar cég végezte Lautertalból. A daruparkoló területeket hagyományos 13 és 19 tonnás tömörítőkkel tömörítették. Megállapítást nyert, hogy a tömörítési előírások több helyen nem teljesültek, vagy bizonyos tömörítési átmenetek ellenére sem határosak. Újratömöríteni kellett – a Stehr új SBV 160/3 lemezes tömörítőivel. Már egy további áthaladás után több mint sikerült elérni az előírt értékeket.

Annak bizonyítására, hogy egyetlen lemeztömörítő használata költségmegtakarítást és egyben a tömörítést is javítja, egy 40 cm-es kitöltési magasságú (szemnagyság 0 > 32 tört bazalt) próbatáblát egyenletesen szórtunk ki. A 19 tonnás tömörítővel két menet után 49 MN Ev/d tömörítést mértek, ami a további menetekkel nem nőtt. Ezután a legnagyobb Stehr lemeztömörítőn, az SBV 160-on volt a sor – 3000 mm szélességgel, 3 x 160 KN erővel és 70 Hertz frekvenciával, egy Fendt 724 Varióra szerelve. Egyetlen átkeléssel 89 NM Ev/d érték el.

Egy másik átkelés során a Stehr által kifejlesztett vízpermetező rendszert is alkalmazták.

A traktor elejére erősített és hidraulikus meghajtású vízszivattyúval felszerelt vízmennyiséget pontosan a lemeztömörítő szélességére vitték fel. A víz filmszerűen beborítja a granulátumot, és kenőanyagként működik, a súrlódási erők csökkennek és a tömörítés ismét javul. Már egy menet után 118 NM Ev/d kompressziót értek el.