Keresés
Close this search box.

KÖTŐANYAG SZÓRÓ VONTATOTT PÓTKOCSIK CEMENT, MÉSZ

KÖTŐANYAG SZÓRÓ VONTATOTT PÓTKOCSIK CEMENT, MÉSZ PÓTKOCSIK

A gyenge teherbírású finom talajok gyakran nagy nehézséget jelentenek a geotechnikus mérnökök és a tervezők számára. Ha a meszet, vagy cementet a könnyű szerkezetű talajba keverik, akkor a korábban alkalmatlan területet szilárd, munkára alkalmas tereppé alakíthatják. Ez azután szilárd altalajt biztosít bármilyen további földmunkának – legyen szó akár autópályák, vasutak, közutak, ipari területek, repülőterek, vagy bármilyen egyéb létesítménnyel kapcsolatos mélyépítési munkálatokról.

A nedves, gyenge és finomszemcsés talaj jelentős kihívást jelenthet számos építkezésen. A sáros terület nehéz munkakörülményeket teremt, például a szállítójárművek számára. Egy ilyen helyszín megnehezítheti a projekt mérnökei által meghatározott tömörítési előírások teljesítését. A nedves és rosszul tömörített talaj rossz útburkolatot és töltést eredményez, az építkezésen ebből kifolyó időveszteség pedig egyúttal pénzveszteséget jelent. A mésszel vagy cementtel végzett, helyben kevert stabilizálás a talajt és a szennyeződést a helyszínen kiváló minőségű, tömöríthető anyaggá alakítja. Hosszabb ideig ellenáll a víznek, fagynak, összehúzódásnak és tágulásnak, valamint nyomó-, szakító- és nyírószilárdságot biztosít.

PÉNZT és IDŐT TAKARÍT MEG

A cementtel, vagy mésszel kezelt talaj számos gazdasági előnyt kínálhat az építési projektek kapcsán:

  • Kevesebb költséggel jár, mint más talajjavító lehetőségek, különösen összehasonlítva a talaj „eltávolításával és cseréjével”, amikor adalék alapréteget és geoszintetikus anyagokat használnak.
  • Gyorsan javítja a helyszínen található talaj teherbíró képességét, amivel lehetővé teszi az építőanyagok szállítását és szilárd munkaterepet biztosít egyéb építkezési műveletekhez. Az idő pénz – a mész segít a munka ütemezés szerinti elvégzésében.
  • Csökkenti a burkolat készítés költségeit, mivel a cementtel, vagy mésszel stabilizált talaj hosszú távú szilárdsággal bír, amit figyelembe lehet venni a burkolat tervezésénél, mivel beintegrálódik az alaprétegbe és a fedőrétegbe egyaránt.

A mész és a talaj kölcsönhatásán alapuló beavatkozások célja a talaj-mész keverék előnyös tulajdonságainak hasznosítása. A talajkezelés a talajjavítás és a talajstabilizálás gyűjtőneve.

Cégünk a talajstabilizáló gépek alkalmázásához vontatot gépcsládját ajánlja:

Előnyök:

  1. Nem szükséges az önjáró munkagépek kölséges vásárlása.
  2. A hordozó gép más területen való alkalmazhatósága.
  3. Energetikai költségek megtakaritása.
  4. Hatékonyabb munkavégzés.
  5. Karbantartási munkák csökkentése.
  6. Kevesebb üzemanyag
  7. Kevesebb CO2 kibocsátás

Meszes talajjavítás:

Ekkor a mészterméket a geotechnikai tulajdonságok azonnali, gyors javítása érdekében keverik a talajhoz. Elsődleges célja a talaj szárítása, plaszticitásának csökkentése, a talajszerkezet módosítása, ami biztosítja a talaj bedolgozhatóságát, és az előírt tömörség elérését, valamint növeli a talaj teherbírását. Célszerű a talajjavítás földműépítésre alkalmas vagy kezeléssel azzá tehető talajjal történő végrehajtása, de eredményesen alkalmazható a földműépítésre alkalmatlan talajok estén is. Ez a beavatkozás különleges esetekben is lehetővé teszi hagyományos földmunkagépek alkalmazását. 

Ez a kezelés a talajok egyes tulajdonságait azonnal javítja anélkül, hogy a tartósság, vagy a vízzel és faggyal szembeni ellenálló képesség mértékének javulásáról pontosabb információnk lenne. A talajjavítás tehát az építés ideje előtt vagy alatt elhatározott olyan talajkezelés, amely a talaj azonnali tulajdonságjavulásán keresztül a földmunkát (a talaj aprítását, elterítését, keverését, tömörítését, a földművön történő közlekedést) megkönnyíti, biztosítja az elvárt teherbírást, meggyorsítva ezzel az építést.

Cementes talajstabilitás:

A cementes talajkezelés, talajstabilizálás a talajhoz adagolt cementtel és ahol szükséges, másodlagos alapanyaggal készített talajkeverék, amely két típust foglal magában, a cementtel stabilizált talajt és a cementtel szilárdított talajt.

Létezik továbbá egy harmadik kategória is, melynek megnevezése a cementtel javított talaj, és amit ma még talán a leginkább alkalmaznak. Ennél a változatnál elsődleges szempont, hogy a földmunka építésénél az építési terület járható, továbbépíthető legyen a kellő teherbírás minél gyorsabb biztosításával.

A talajjavítások esetén a kötőanyag adagolási mennyiségét és a beavatkozás mélységét az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján célszerű meghatározni, mely aztán próbaszakasz létesítéssel ellenőrizhető, pontosítható. A próbaszakaszon az előzetesen elvégzett talajazonosító vizsgálatok eredményei alapján különböző kötőanyag-tartalommal és/vagy rétegvastagsággal kell rész-szakaszokat létesíteni, majd az azokon elvégzett teherbírás- és tömörség vizsgálatok eredményei alapján kiválasztani a végleges technológiai megoldást. A kiválasztás szempontja célszerűen az elvárt értékek teljesüléséhez szükséges minimális adagolási mennyiség és rétegvastagság.

A cementtel kezelt talajok körébe tartozik azoknak a finomszemcsés talajoknak a használata is, amelyeket előkezelnek mésszel, hogy ezt követően lehetővé váljék a cementes kezelés.

Az előre tervezett beavatkozások körébe tartozó cementtel stabilizált talaj és cementtel szilárdított talaj esetén a jellemző különbség, hogy az első esetben a fő tervezési paraméter a megfelelő CBR% (Californian Bearing Ratio) érték elérése, míg a második esetben a tervezés a kezelt talajt egyirányú nyomószilárdság, vagy a húzószilárdság és rugalmassági modulus közvetlen mérésével történik.