Keresés
Close this search box.

Faelgázosító kazánok FUTURA

Faelgázosító kazánok FUTURA

Több mint 40 éves kazángyártó múlttal rendelkező cég termékei a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egész Európában közkedveltek. 3 típus szerepel a kínálatukban.

Egy fatüzelésű kazánműködése alapvetően 3 részre bontható:

-a fa hevítése és szárítása
-gázok képződése és elégetése
-a keletkező faszén elégetése.

Mindhárom fázis más-más feltételeket (levegő, hőmérséklet) igényel az égési folyamatsorán.

A hagyományos egy tűzteres fatüzelésű kazánoknál az égés egyetlen szabályozási lehetősége az égési levegő elvétele vagy hozzáadása a huzatszabályozóval (kazán ajtónyitása/zárása), mely által a fenti folyamatok közül az ajtó éppen aktuális nyitottságától függően az egyik folyamathoz túl sok, a másikhoz túl kevés levegő áll rendelkezésre, az egyik folyamatnak a hőmérséklet megfelelő, a másiknak nem. Ennek a tökéletlen szabályozásnak, ezáltal a nem optimális égési feltételeknek az eredménye, hogy rengeteg éghető anyag távozik a kéményen át gáz formájában vagy salakként, hamuként hátramarad a kazánban, azaz a hatásfok nagyon alacsony. A faelgázosító kazán használatával a maximális hőenergia kinyerhető a fából, éppen ezért kevesebb fára van szükség, csökkenthető a fűtési kiadás összege. Ezen túlmenően a faelgázosító kazán nem igényel gyakori feltöltést, és nagyméretű fahasábok is betehetőek hasogatás nélkül. A faelgázosító kazán működése során az égési folyamat minden fázisának optimális feltételt biztosít, ezáltal érhető el 85% feletti hatásfok. A tökéletes égésnek köszönhetően lényegesen kevesebb hamu képződik és a káros anyagkibocsátás is jelentősen csökken. A szabályozott égésnek köszönhetően a kazán méretétől, az adagolható famennyiségétől függően az égés akár 12 óráig is eltarthat folyamatos hőtermelés mellett, szemben a hagyományos kazánokkal,ahol az égési idő kb. 1-2 óra egy töltettel. Téli, hideg időben a kazántól maximális teljesítményt várunk el, míg az átmeneti időszakban már kevesebb teljesítmény is elegendő a fűtés biztosításához. A faelgázosító kazán ventilátorának fordulatszám-szabályozásával a teljesítmény tág határok között állítható, így a kazán teljesítménye gyakorlatilag az igényeknek megfelelően beállítható.

Műszaki adatok:

SIGMA faelgázosító kazán Fűtőanyag: fa

Leírás a kazánról

Egy funkciós acélkazán, maximum 50 cm hosszú fa égetéséhez, levegőszabályozással, nagy keresztmetszetű ajtóval, kerámia fúvókával 5-8 mm-es acéllemezekből készült, hatásfoka 90%.

Típus

Sigma20

Sigma30

Sigma50

Kapacitás (kW)

18-24

24-32

51-60

Fűtési terület (m²)

100-150

150-250

250-350

Ár (euró) Nettó

1 240

1 270

1 875

 

Táblázat műszaki adatok:

Kazán modell

Sigma 20

Sigma 30

Sigma 60

Boiler kapacitás

Faipari

20-25

30-35

50-60

hatékonyságát

%

90

űrtartalma

dm3

145

165

180

nyomáshatár

bar

2

Temp teljesítmény

o C

65

Visszatérés hőmérséklet

o C

55

Max. Temp teljesítmény

o C

90

kipufogógáz hőmérséklete névleges teljesítmény

o C

160-260 oC

kipufogógáz hőmérséklete a minimális teljesítmény

oC

100-140

osztály hatékonyság, kibocsátás