Keresés
Close this search box.

FOTÓVOLTAIKUS RENDSZER TISZTÍTÁSA A HÓTÓL

TÉLI BEVEZETÉS

Míg a gyerekek továbbra is élvezik a havat, a hosszú, kemény tél hatalmas kihívást jelent, és nem csak a sofőrök számára. Ez különösen vonatkozik a napelemes rendszerek (fotovoltaikus rendszerek) tulajdonosaira, akiknél a téli hónapokban folyamatosan csökken, vagy akár teljesen leáll a villamosenergia-termelés a napelemekre hulló tartós hó miatt. De mi a teendő, ha hó esik a napelem modulon? Elsöpörni a havat? Egyszerűen hagyja leolvasztani, és reménykedjen a jobb napelemes rendszer időjárásában? Vagy valamilyen módon felmelegíti a rendszert?

A napelemes modul hó – legalábbis több hónapig tartó „tartós jelenségként” – regionálisan jellemző probléma. Ha a napelemes rendszert 30-40 fokos tetőhajlásszögben szerelik fel a napelem modulon lévő hó probléma gyorsan és egyszerűen megoldódik. A hó egyszerűen lecsúszik. Ez még problémásabbá válik, ha a napelemes rendszer üzemeltetője lapos tetőre, vagy csak kis hajlásszögű tetőre telepíti a rendszert, majd télen is a PV rendszert kívánja hozamtermelésre használni. Itt el kell söpörni a havat, ha nem akarod, hogy leálljon az áramtermelés.

SunBrush Mobil – Könnyedén távolítja el a havat a napelem modulról

A SunBrush® mobil mobil tisztító megoldása, amely könnyen telepíthető, folyamatos hozamot biztosít – még hosszú télen is, lapos tetőre telepített PV rendszerekkel – a hó eltávolításával a napelem modulról. A SunBrush® mobilnak köszönhetően napelemrendszere téli hibernált állapota megszűnt. Gyakorlatilag csak futólag. De hogyan távolítható el a hó a napelem modulról a SunBrush® mobil segítségével? Alapfeltétel egy traktor, egy kotró vagy egy teleszkópos rakodó rendelkezésre állása – ezekre pillanatok alatt felszerelhető a SunBrush® mobil napelemes tisztítórendszer. Ha elhaladunk mellette, a PV rendszert a változtatható forgókefe-görgő tisztítja, amelyet a traktorról egy joystick vezérel. Soha nem volt még ilyen egyszerű a napenergia-termelés fenntartása még egy hosszú, havas tél alatt is.

De vajon a SunBrush® mobil napelemes tisztítórendszer csak akkor alkalmas, ha el akarja söpörni a havat és eltávolítani a napelem modulon található havat? Természetesen nem. A szennyeződés, a por, a madárürülék, a virágpor vagy akár a sivatagi homok is ronthatja az áramtermelést és lerövidítheti a berendezés élettartamát. A SunBrush® mobil szabadalmaztatott „WashTronic” megoldásával ezek a nemkívánatos fejlemények, amelyek hatással vannak a napelemes rendszerre, szintén eltávolításra kerülnek anélkül, hogy maradékot hagynának. Ez biztosítja, hogy a SunBrush® mobil egész évben használható legyen, miközben segít az áramtermelés mindenkor optimális szinten tartani – amikor a napsütéses órák ezt lehetővé teszik. A SunBrush® mobil ezt (sajnos) nem tudja befolyásolni.

A fotovoltaikus rendszer megtisztítása a hótól

A kevesebb napsütéses óra és a fotovoltaikus rendszer hóval borítása jelentősen csökkenti a hozamot. Ezenkívül a hó napközben felolvadhat, és nehezen eltávolítható jégréteget képezhet. A hó rendszeres eltakarításával optimalizálhatja fotovoltaikus hozamát és megvédheti a napelemes rendszert. A SunBrush® mobil tisztítóoldata még hosszú télen is tartós termést biztosít azáltal, hogy eltávolítja a havat anélkül, hogy kárt okozna. A SunBrush® mobil napelemes tisztítórendszer felszerelése egyszerű, és traktorra, kotrógépre vagy teleszkópos rakodógépre van szükség. Ha elhaladunk mellette, a PV rendszert a flexibilis forgókefe-görgő tisztítja, amelyet a traktorról egy joystick vezérel. A SunBrush® mobil azonban nem csak hóeltakarításra szolgál: a szabadalmaztatott „WashTronic” megoldással a fotovoltaikus rendszere a nem kívánt lerakódásoktól, például portól, madárürüléktől és virágportól is megszabadítható. A napelemes rendszer rendszeres tisztítása a SunBrush® mobil segítségével ezért állandó hozamot és hosszú élettartamot garantál.

Mikor ésszerű tisztán söpörni a fotovoltaikus modulokat?

A nagy mennyiségű hó a fotovoltaikus rendszerre nemcsak a hozamot csökkenti, hanem a hóterhelés miatt károkat és lavinaveszélyt is okozhat. Ezért tanácsos tisztára seperni a fotovoltaikus modulokat. A hozamveszteség lehető legalacsonyabb tartása érdekében az első hóesés előtt a tisztítást el kell végezni, hogy a felület sima és tiszta legyen; így tavasszal vagy az olvadási folyamat során a hó magától lecsúszik. Különösen a havas területeken a napelemes rendszereket rendszeresen meg kell tisztítani a hótól, mivel ez jelentősen csökkenti a lavinaveszélyt.