Keresés
Close this search box.

Ernyős gyümölcs gyűjtőháló, kézi mozgatású OlivSpeed BASE

Az évtizedek óta emelkedő munkabérek és közterheik következtében a termelési költségek döntő hányadát a betakarítási költségek képezik. A szüret hatékony lebonyolítása (szedési minőség, szüreti időszak jó kihasználása, időbeni értékesítés stb.) nehéz és pontos szervezési munkát ró a termelőre. A több tíz, esetleg több száz szüretelő időbeni biztosítása, az üzemen belüli mozgatása, munkájuk szigorú szakmai felügyelete, göngyöleggel kiszolgálása a tulajdonos, a kertész szinte állandó jelenlétét igényli. A szüreti költségek csökkentésére, a szüreti munkacsúcs egyszerűbb legyőzésére a termelők a betakarítás gépesítésében keresték, keresik a kiutat. A legtöbb gyümölcsfaj esetében az útkeresés eredményes volt, és az árugyümölcsösökben (különösen meggy és szilva esetében) a szüretelőgépek használata megszokottá vált. A betakarítógépekkel elsősorban a további feldolgozásra kerülő gyümölcsöket szüretelik (konzerv- és üdítőital gyártás, mélyhűtés, szeszipar stb.).

A betakarítógépek azért terjedtek el, mert:

  • A csökkent minőségű rázott gyümölcs nem okozott értékesítési gondot;
  • A veszteség csökkentése, és a végtermék minőségének megóvása érdekében a betakarítási és feldolgozási munkákat jól össze tudták hangolni;
  • A gépi betakarítás meghozta a várt gazdasági eredményt (nem csökkent a területegységről elvárt nyereség);
  • Az élőmunka felhasználás 1:20, 1:85 arányban csökkenthető volt.
  • Az ültetvények alkalmasak voltak a gépi betakarításra (faj, fajta, művelési mód).
  • Nagy üzembiztonságú, növényt és gyümölcsöt kímélő gépek álltak rendelkezésre, kedvező árszinten (állami támogatás);
  • Az ültetvényfelületek nagysága lehetővé tette a gépek esetében a beszerzési költség felületegységre jutó hányadának mérséklését.

OlivSpeed BASE aBosco által gyártott első változat egyszerű és olcsó és hatékony a fiatal ültetvények termésének begyűjtésére. Egytengelyes változat, amely magában foglalja az 5 méter széles kézi erővel kihajtható gyűjtőernyőt. 20 cm törzsátmérőig használható és két gyűjtőedény helyezhető el a hálóalján. A rázás befejezését követően az ernyőt szállítási helyzetbe visszahajtjuk ezután a teli ládák oldalra húzásával és kivételével adhatunk helyet az üres ládáknak. A gyűjtőrendszer átállását a következő fához kézi erővel végezzük.

Az élőmunka fokozott kiváltását (csak 2-4 fő/gép) és a betakarítási teljesítmény növelését célzó fejlesztések figyelmeztető jelek a magyar termelők, kertészek számára, mert a környezetünkben jelentős ültetvényfelülettel rendelkező országokban (Szerbia, Lengyelország, Németország stb.) is rohamosan terjed a géppel betakarított meggy és szilva mennyisége, ami fokozhatja a hazai rázott gyümölcs elhelyezési, eladási gondjait.

Kiegészítő gépek:

A gyümölcsök lerázására ajánlatunkban megtalálható elektromos, pneumatikus és robbanómotoros teleszkópos nyelű rázóvillák, illetve traktor három pontra szerelhető köteles rázógépek, teleszkópos kötél felhelyezővel.