Keresés
Close this search box.

Dió, mogyoró, mandula, indirekt fűtésű szárítók

Az általunk forgalmazott szárítók fő jellemzője az indirekt fűtés, hogy ne változzon a kezelt termék eredeti jellemzői, ezért különösen alkalmas az ökológiai termékek feldolgozásában.
Ügyfeleink kérésére szárítók testre szabhatók a gabonafélék feldolgozására, mint például a kukorica, búza, hajdina, árpa, rizs, stb. Igény esetén fix és rögzített változatban is kapható.

Nemcsak a mosott diót, mogyorót kell szárítani, lehetőleg gyorsan, hanem minden felszedett termést, mert a szüretkor – főleg, ha betartjuk a három napos felszedési szabályt – több mint 30 % vizet tartalmaz. A kopáncsosan rázott – de már kopáncstalan – dió. mogyoró víztartalmát beszállításkor 40 %-ra becsülhetjük, ez egy szakmailag elfogadott irányszám. Ugyancsak 40 %-ra tehetjük a burkosan betakarított, friss dióként értékesített dió, mogyoró belének víztartalmát is. A rázatlanul a fán megérett, burokból kibújt és földre hullott termést pedig – azonnali felszedés és beszállítás esetén – 25-30 %-ra.

A cél a 10-12 %-ra történő szárítás. 12 %-nál már száraznak tekinthető, eltartható. Ekkor mondják lég száraznak. A 12 % azonban a megengedett felső határ. Jobb, ha kissé szárazabb. Természetes úton a száradás 12 % víztartalomig történik. A mesterséges szárításnak se szabad 8 %-nál kisebb víztartalmat eredményeznie, mert akkor már romlik a bél állaga, a dióbél íze pörköltmogyoró szerű lesz.


A kellőképpen ki nem szárított, 12 % feletti dió viszont veszít íz- és aromaanyagaiból, penészedhet, megromolhat.

Akkor is penészedik, ha – kellő szárítás nélkül – gyorsan megtörjük, és abban reménykedünk, hogy a dióbél jobban szárad, mint a héjában. Ügyfél kérésére rögzített helyre lehet telepíteni különféle teljesítményű szárítókat, termékek be- és kirakodásával.