Keresés
Close this search box.

Venyige körbálázók COLUMBIA ENERGY R98

COLUMBIA ENERGY R 98 venyige körbálázók

Szőlő és gyümölcsösök metszéshulladékénak nagy teljesítményű betakarító eszköze. A gép egyszerű és robusztussága mellet a nagy megbízhatóság, alacsony karbantartási költség jellemzi. A magas termelékenységének köszönhetően a megtermelt biomassza különböző energetikai felhasználás révén, a piaci versenyben nagy előnyt biztosít az energia költségek minimalizálás terén a gáz és fűtőolajjal szemben. Előnye, hogy nagy mennyiség tárolható kis terület, úgy hogy a 45-50% víztartalom a fűtési szezon kezdetére, természetes száradással 20-25 %-ra csökken a berohadás és öngyulladás veszélye nélkül. A bálák elgázosítókazánokban elégethetők (METALERG-EKOPAL víz, vagy léghevítésre)a megnyert hő hasznosításával terményszárítók fűtése teljes egészében kiváltható, ill. növényházak, állattartó telepek,csarnokok, önkormányzati épületek fűtésére használható. A bálák tovább hasznosíthatók aprítás után brikett, vagy pellet gyártásra.

Műszaki adatok:

COLUMBIA SARMENTI

R98

R12

Bála átmérő (cm)

120

155

Bála szélessége (cm)

98.

120

Pick – up szélesség – cm

130 vagy 190

150 vagy 210

Bálakamra támasztóhenger

32 fix csappal

43 rögzített csappal

Kardántengely

540

Normál gumiabroncsok

11.5/80-15

Kenés (ajánlott)

választható

Teljesítmény igény (kW / LE)

38/50

Szállítási szélesség (cm)

171

191

Súly (kg)

1940

2290

 

Tüzelőanyag

Az utóbbi években mind többen találják vonzónak a venyigetüzelőként való felhasználását.

1.A fűtés költségei folyamatosan emelkednek;

2.Bármikor komoly zavarok léphetnek fel a gázellátásban;

3.A venyige felhasználásának technikai akadályai elhárultak;

4.A venyigetüzelés széndioxid semleges tevékenység, hiszen éppen annyi CO2 -t bocsátunk a levegőbe, mint amennyit a szőlő a tenyészidőben megkötött;

5.A venyige ültetvényből való eltávolítása növény védelmi szempontból is kedvező;

6.A kivont szerves anyag elvileg takarónövény-használattal pótolható.

7.A hiányzó ásványi anyagok műtrágyákkal könnyűszerrel pótolhatók, beszerzésük anyagilag kevéssé megterhelő.

A szőlővenyige víztartalma közel 50 %, kiszárítva 20-25 %. Az energetikai szakemberek szerint 1 liter fűtőolaj fűtőértéke 3,3 kg légszáraz venyige fűtőértékével egyezik meg. Hektáronként 2,2-3,0 t/ha venyigehozam esetén nagyjából 1,5-2,3 t/ha légszáraz venyige képződik. A szőlő hektáronkénti vesszőtermésének a fűtőértéke tehát kb. 450-700 l fűtőolajnak felel meg. A tevékenység jövedelmezőségét vizsgálva számításba kell venni a begyűjtés (bálázás) és a szállítás költségét,illetve energiaigényét is. (Az energiamérleg elkészítésekor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a – fokozott mértékben szükségessé váló – műtrágyák előállítása is energiaigényes folyamat!) Egy 2009-ben készült hazai tanulmány szerint a venyige 45 km-nél távolabbra történő erőművi beszállítása nem okvetlenül gazdaságos. A venyige a szőlőgazdaságban is felhasználható, amennyiben rendelkezésre állnak aprítéktüzelő, illetve bálatüzelő kazánok. A kiszolgáló helyiségek venyigével való fűtése kétségtelenül javíthatja a termelés gazdaságosságát.

Növényvédelmi szempontok

A venyige vírusok, agró baktériumos golyvásodás, továbbá többgombás betegség (pl. eutipás tőkeelhalás, fekete foltosság)fertőzési forrása lehet. A helyben történő venyigehasznosítás ezért alapvetően csak az egészséges ültetvények esetén javasolható. A metszés során lekerülő, beteg fás részeket célszerű eltávolítani az ültetvényből, mert azok további fertőzést okozhatnak. A levágott vesszők és tőkerészek értékes tüzelőanyagot jelentenek; tárolásuk azonban kizárólag száraz helyen, tető alatt történjen, ellenkező esetben újabb fertőzést idézhetnek elő.