Keresés
Close this search box.

Radiál ventilátoros vontatott CAFFINI PERFORMER

CAFFINI PERFORMER radiál ventilátoros vontatott permetező

A tartályok anyaga polietilén, amely a kiváló vegyszerállóság mellett az üvegszálhoz képest háromszoros ütésállósággal rendelkezik. Függesztett kivitel esetén típustól függően névleges térfogatuk 200, 400, 600, 800, 1000 vagy 1200 liter,vontatott kivitel esetén pedig 600, 800, 1000, 1500, 2000 vagy akár 3000 literes tartály is rendelhető, ráadásul a tartályok valódi űrtartalma 5-10%-kal meghaladja a névleges értéket. Minden permetezőn van kézmosó és tiszta vizes tartály (a szivattyú és a fúvókák átmosásához), a vegyszer bekeverő tartály pedig az egyszerűbb típusokhoz opció, a precízebb gépeknél pedig alapfelszereltség. A vontatott permetezőknél a főtartály fedélzsanéros kialakítású, így az nem eshet le, nem veszhet el, a tartály alatt lévő csövek pedig rozsdamentes acélból készültek. Minden sárga-szürke gépen a fúvókák csepegés mentesek, a keverésről pedig egy 750 liter/perc teljesítményű Turbo Mix keverő gondoskodik a nagyobb függesztett és a vontatott gépeken.

Mivel manapság a permetezőkhöz használt szivattyúk igen megbízhatóak,az új permetező vásárlása mellett az adott ültetvénynek megfelelő ventilátorkialakítás szól. A piacon lévő legtöbb permetező ventilátorának kifejlesztése az 50-es, 60-as években történt, és azóta is ezen kialakításúak kerültek a gépekbe. A CAFFINI szakemberei számára fontos feladat volt a „TOPFAN” ventilátor megalkotása, amelynek a következőtulajdonságokkal kellett rendelkeznie:

 • nagy légszállítás, amely jól eloszlatja a permetszert a növényzeten,
 • mindez alacsony fordulatszámon, hogy a növényekben ne tegyen kárt a nagy szél,
 • kis saját tömeg, hogy kímélje a hajtóművet,
 • karbantartást ne igényeljen,
 • vegyszerekkel szemben ellenálló legyen,
 • egyenletes légmennyiséget biztosítson a jobb és bal oldalon egyaránt.

A kívánt eredményt 2 év kutatómunka után sikerült elérni, a számítógépes modellalkotás és egyetemi segítség igénybevételével. Az eredmény végül 25-30% hatékonyságnövekedés; együtt állítható ventilátor lapátok (a ventilátor és a traktor teljesítménye összehangolható); nagy légmennyiség; kis légsebesség a növényeknél. Mit is mutat ez számokban kifejezve?

Caffini Performer radiál ventilátor teljesítmény táblázat

Ventilátorméret

munkaszélesség szabadtérben (m)

munkaszélesség üvegházban (m)

munkamagasság (m)

S.A.

10

25

15

D.A.

15

35

20

BIG

20

45

30

A táblázatból ez világosan látszik. A jobb és bal oldalon kiáramló légmennyiség egyenlőségének megoldására a permetezők ikerventilátorral szerelhetőek fel, amelynek megléte esetén kevesebb mint 1% az oldalankénti légmennyiség-különbség.A „Reverse” ventilátoregységgel a permetező fordított légárammal dolgozik, elölről szív és hátul fújja ki a levegőt.

Ez a rendszer igen népszerű, előnye:

 • a légáram által levert leveleket nem szedi össze a ventilátor,
 • a traktor felé sokkal kevesebb permetszer jut,
 • egyenletes permetködöt képez,
 • a kezelő nem szívja be a permetködöt.

A nagyobbik, 900 mm átmérőjű ventilátorral, légterelőkkel egy CAFFINI Trend Plus Reverse permetező akár 12-14 m munkamagasságot és 12-14 m munkaszélességet is elérhet, ami szinte minden fajta gyümölcsösben elegendő.

A CAFFINI Performer radiál ventilátoros permetezők számos kialakítású légágyúval és 3 ventilátorméretben rendelhetőek.Ezek a gépek a légágyú kialakításától függően használhatóak üvegházakban, fóliasátrakban, faiskolákban, magas fák permetezésére, vagy akár szántóföldi zöldségek növényvédelme is megoldható velük. Felhasználási területtől függően érdemes a traktornak és ültetvénynek megfelelő méretű ventilátort választani. Üvegházakban, fóliasátrakban a gép nagy előnye,hogy nem kell bemenni a növények közé, hanem elegendő a végekről befújni a permetszert, így a két végről való permetezéssel akár 90 m(!) hosszú fóliasátor növényvédelme is gyorsan megoldható, ráadásul a kezelő sem lélegzi be a kiszórt mérget.Az opciós hidraulikusan állítható légágyú még pontosabb, precízebb és kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé.Szántóföldi zöldségtermesztés esetén a gép használata mellett szól az esetlegesen meglévő művelőutak ritkíthatósága;elegendő akár 90 m-ként kialakítani egyet, így növelhető a terület kihasználtsága.

Caffini Performer radiál ventilátor teljesítmény táblázat

 

 

CAFFINI PERFORMER Vontatott radiál ventilátoros permetező

 • Vontatott kivitel
 • 800-1000 literes erős polietilén tartály
 • 120 liter/perc teljesítményű alumínium házas szivattyú
 • 85-90 LE teljesítményigény

Ajánlott kultúra: kukorica, napraforgó, magas fa, üvegház

Felszereltség:

 • 1000-3000 literes erős polietilén tartály
 • Galvanizált váz és turbina egység
 • 120 liter/perc teljesítményű alumínium házas szivattyú
 • Dupla légbeszívásos turbina (D.A.) (35 m munkaszélességű üvegházban, 15 m nyílt mezőn vagy 25-30 m munkamagasság)
 • 2 sebességes + üres állásos ventilátor hajtás