Keresés
Close this search box.

Biomassza kazánok Ekopal RM sorozat

40–700 kW teljesítményű szakaszos kazánok, amelyek szalmák égetésére szolgálnak. Ezeket a kazánokat fa, forgács, energia fűzfa, textilhulladékok, fűrészpor és egyéb biomassza is égetheti.

Az Ekopal szalma maximális kazánkapacitása 700 kW, de lehetséges egységek sorozatban történő kombinálása, pl. 3 EKOPAL RM 03-2 kazán 1,5 MW kazánnal. A kazánok gyorsan és hatékonyan égetik el az üzemanyagot. Az égési sebességet a processzor szabályozza (mindig az optimális körülményeket fenntartja az égési kamrában). A nem gyűjthető hőt a tárolótartályban tárolják.

Szalmakazán Az Ekopal RM automata csillapítóval felszerelt dízel ventilátorral és mikroprocesszoros vezérlőrendszerrel van felszerelve, amely a szalma égési folyamatát a beállított paraméterek szerint hajtja végre. A ventilátor táplálja az elsődleges és a másodlagos égési levegőt. Az üzemanyagkamra alján egy letöréssel van bélelve. Ez a rész magában foglalja az ellenőrzött oxigénhiányos üzemanyagégetést. A gázok a második, bélelt zergőbe áramolnak, keverve a másodlagos levegővel. Ebben a kamrában égő gáz van. Az utóégető kamrából a gázok a hőcserélőbe áramolnak. Ez az úgynevezett, égéségető rendszer
“, amely biztosítja a szalma megfelelő gázosítását és a kapott gáz égését, és ennek következtében alacsony szén-monoxid (CO) -tartalmat a kipufogógázban.

Az EkopalRM szalmakazánok csak nyílt rendszerekben működnek. Egy akkumulátoros tartályon keresztül vannak felszerelve a berendezéshez. A megfelelő méretű tárolótartály nagyon fontos a kazán működése szempontjából.

A kazánház tervezésekor vegye figyelembe a hagyományos energiahordozó kazánokkal összehasonlítva a felesleges energiát, így a kazán kiválasztásakor a maximális fűtési felületet, nem pedig a teljesítményt kell javasolni. Az EKOPAL RM jól megválasztott biomassza-kazánjára napi 2-3 szalmaterhelésre van szükség (ciklikus).
A kazán betáplálási sebességét a kazán működésekor érik el, és napozás közben az optimális üzemanyag 15% páratartalom.

A mezőgazdasági üzemek esetében mindig érdemes megvizsgálni a hő potenciális felhasználását a termeléshez. Sok esetben ahelyett, hogy a ház melegítésére szorítkozna, nyereséges a melegítés, saját szalma, állattenyésztés-épületek, üvegházak, gombák stb. Felhasználásával, és egyébként otthon.

Az EKOPAL RM szalmakazánok nagyon jó gazdasági hatásokkal járnak. A szalma teljesen éget bennük, és a hőt a tároló tartályban tárolják későbbi felhasználás céljából. Következésképpen a szalmafelhasználás alacsony. Körülbelül 8 tonna szalma szükséges a fűtési idényhez egy tipikus 200 m2-es családi ház melegítéséhez. Ezt a szalmamennyiséget általában 3 hektáros mezőből gyűjtik.

80x40x40 cm, 180x70x120 cm, 250x120x80 cm vagy kerek, Ø 125-170 cm méretű szalmabálákat töltünk be a kazán típusától függően. Ezenkívül az EKOPAL RM mindenféle szalmakazánban égethető hulladék és faforgács, textilhulladék, fűrészpor és egyéb típusú biomassza lehet.

Szalmakazánjaink nagyon jó teljesítményparamétereit az Ekopal nemcsak Lengyelországból, hanem Dániából, Norvégiából, Svédországból, a Cseh Köztársaságból, Szlovákiából, Skóciából, Franciaországból, Angliából, Horvátországból, Fehéroroszországból és Kazahsztánból is értékelte. 1993 óta több mint 800 kazánt exportáltunk.

A MetalERG szalmaégésű kazánok gyártásával kapcsolatos tapasztalata az 1990-es évek elején nyúlik vissza, amikor az együttműködés a Dán Műszaki Intézettel megkezdte a technológia kidolgozását.

Manapság a cég számos szabadalommal rendelkezik, és a modern szalmaégetés vezető szerepet játszik, amely élen jár a verseny és az egész ökológiai fűtési ipar számára.

Ekopal RM biomassza kazánok – Alkalmazás

Lengyelország már több mint 700 Metalerg biomassza kazánt telepített, teljes kapacitása körülbelül 84 MW.

Az EKOPAL RM biomassza kazánjaink a következő helyeken alkalmazzák:

  • Családi házak
  • Társasházak (pl. A korábbi PGR-nél)
  • Üvegházak
  • Malacneveldék
  • Szárnyas neveldék
  • Terményszárítók
  • Iskolák
  • Önkormányzati hivatalok stb.

Az egyes háztartások RM 2 – RM 30 szalmakazánokat használnak, amelyek alkalmasak kb. 40x45x80 cm méretű kis téglalap alakú bála égetésére.

Az RM 38 – RM 03-2 szalmakazánok alkalmasak 125 – 170 cm átmérőjű kerek bálák mechanikus feltöltésére. Az RM 03-2 és RM 03-3 kazánokban téglalap alakú, nagy morzsájú nagy bálákat is el lehet égetni.

Vannak beépített 1-1,5 MW-os kazánházak is, amelyekbe 2 vagy 3 biomassza-kazánunk van telepítve.

Példák:

Kazánház a 2. általános iskolában és a zene a Miliczben – 3 kazán szalmateljesítményhez 400 kW, teljes teljesítmény 1,2 MW

Kazánház a Jemielno Általános Iskolában – 2 szalmakazán 400 és 500 kW teljesítményű, teljes teljesítmény 0,9 MW

Kazánház Łabiszynku lakótelepen – 3 szalmakazán 500 kW teljesítményű, teljes teljesítmény 1,5 MW.

Ekopal RM biomassza kazánok – telepítési útmutató

Az Ekopal RM szalmakazánok olyan szakaszos kazánok, amelyek 95°C-os víz előállítására vannak tervezve, és csak nyílt rendszerekben üzemeltethetők.

A szalma adagoló alapvető tulajdonsága, hogy az égési folyamat ugyanolyan sebességgel halad, a vezérlőrendszerben beállított füstgáz hőmérséklete (pl. 230°C) szerint. Viszonylag rövid idő alatt az a hőmennyiség keletkezik, amely általában nem képes átvenni a fűtési rendszert. Ezért a kazánház kazántechnológiájában akkumulációs tartályra van szükség az égési folyamat során keletkező hő összegyűjtéséhez. Ez a tartály biztosítja a teljes hőelfogadást a következő szalmaterhelések elégetésekor. A meleg vizet ebből a tartályból a szükséges elosztásnak megfelelően vezetik a hőelosztó hálózatba. Az Ekopal RM szalmakazánnal és a tárolótartállyal működő fűtési rendszer alap diagramja az alábbiakban látható: