Keresés
Close this search box.

BEVEZETÉS SIVATAI RÉGIÓKBAN

FOTÓVOLTAIKUS RENDSZER TISZTÍTÁSA A HOMOKTÓL

Egy fotovoltaikus rendszernek sok mindent ki kell bírnia. Az év bármely szakában, éjjel-nappal ki van téve mindenféle időjárási és légköri hatásnak. Napfény, eső és szélsőséges hőmérséklet-ingadozások – a fotovoltaikus moduloknak szívósnak kell lenniük. Van szél, por vagy akár (sivatagi) homok is. Ily módon az időjárás és a szél együttesen szennyeződést okoz, amely hatással van a napelem modulokra. Ennek tartós következményei vannak: Ez azért van, mert a szennyeződések lényegében csökkentik a naprendszer hozamát. Ezért a napelemes rendszereken található szennyeződéseket mindig a lehető leggyorsabban el kell távolítani, mielőtt a nap bemarja a szennyeződést a felületbe, ezáltal úgynevezett „forró pontokat” hozva létre.

Fontos: Mindig gyorsan távolítsa el a homokot a fotovoltaikus rendszerekről

Ha homokot hagyunk a napelemes rendszereken, mindig gyors és hatékony tisztítási intézkedéseket kell végrehajtani. A következő ábrák szemléltetik, mennyire fontos a homok eltávolítása a fotovoltaikus rendszerekről. A napelemes rendszereken található homok rendszeres eltávolításával nagyjából 15 százalékos átlagos hozamnövekedés érhető el. Egy 100 kWp-s üzem alapján ez további kb. 15.000 kWh évente. Gazdasági szempontból elengedhetetlen a homok rendszeres eltávolítása a fotovoltaikus rendszerekből.

A Naprendszer megszabadítása a sivatagi homoktól: A SunBrush Mobil ezt bármikor lehetővé teszi

Ahhoz azonban, hogy a sivatagi homokot gyorsan és hatékonyan eltávolíthassuk a napelemes rendszerekből, szükség van egy speciális tisztítási megoldásra. A SunBrush Mobil tisztítórendszerrel mindig biztonságban lesz. A rendszer bárhol telepíthető, könnyen telepíthető, könnyen irányítható és megbízhatóan távolítja el a homokot a PV rendszerekről. A hidraulikus működtetésű napkollektoros tisztítórendszer előnyeit élvezheti, amelyet egy joystick vezérel. A tisztítás közvetlenül a modulokon történik.

Legyen szó száraz vagy nedves tisztításról: A fotovoltaikus rendszereken lévő homokot folyamatosan, hiba nélkül eltávolítják

A SunBrush Mobil változatossága miatt különösen hatékony. Például lesöpörheti a sivatagi homokot a napelemes rendszerből az integrált kefehenger segítségével, vagy eltávolíthatja a homokot a napelemes rendszerekről nedves tisztítással. Különösen a napelemes rendszerekben található berakott sivatagi homok esetében a nedves tisztítás biztosítja az optimális eredményt.

Hatékony vegytisztítás

A vegytisztítás költséghatékony és erőforrás-takarékos tisztítási módszer. A spirál alakú SunBrush Mobil ecsetek rendkívül kíméletesek a felülethez. Az Ulmi Egyetem egy hosszú távú teszt során kvarchomokkal szennyezte be a napelem modulokat, és a SunBrush Mobil rendszer segítségével több mint ezerszer tisztította meg száraz tisztítási módszerrel. Ez 20 éven keresztül heti egyszeri takarításnak felel meg. Több mint ezer tisztítási ciklus után nem volt észlelhető az üvegfelület vagy a modul teljesítményének károsodása.

Napkollektoros tisztítás a homok és a por eltávolításakor

A fotovoltaikus rendszereket általában hideg vízzel tisztítják , hogy az áramtermeléshez szükséges nagy hozamú napsütéses órákat ki lehessen használni. De a sivatagi vidékeken, az üzem és a víz közötti hőmérséklet-különbség problémája mellett, a PV modulok sorainak szoros elrendezése is felmerül. Ez jelentősen megnehezíti a tisztítást, és a legrosszabb esetben akár a rendszer károsodásához is vezethet. A SunBrush Mobil napelemes tisztítórendszer ideális erre a célra, biztosítva a gyengéd és alapos tisztítást.

Naptisztítás a sivatagban a SunBrush Mobil segítségével

A hozam optimalizálása érdekében a sivatagi régiókban a modulsorokat gyakran szorosan egymás mellé helyezik. Ez a távolságtartó (vagy keresztrúd) a nyomkövető rendszerekkel problémát jelent a szoláris tisztítás során. A SunBrush® mobil Rapid szoláris tisztítás az ideális megoldás erre a célra. Ez egy kompakt tisztítógép, amely minikotróra van felszerelve. A SunBrush® mobil tisztítókefe néhány perc alatt normál traktorokra vagy más járművekre is felszerelhető, és egy joystick segítségével vezérelhető . Egyszerű kezelésével a rugalmasan állítható kefe bármely irányba mozgatható, így biztosítva a homok és por alapos eltávolítását.

A SunBrush® mobil segítségével elért kíméletes és egyben alapos tisztítást számos laboratóriumi vizsgálat is igazolta. A SunBrush® mobil tisztítórendszerrel végzett 20 éven át tartó száraztisztítási művelet szimulációja nem mutatott karcolásokat vagy kopásnyomokat a PV-modulok üvegfelületén.