Keresés
Close this search box.

Talajstabilizáló talajművelő rendszer Stehr SBF 22 L

Mésszel vagy cementtel történő talajstabilizálás esetén az in situ talajt a helyszínen jó minőségű, tömöríthető anyaggá alakítják át („helyére keverjük”). Sokkal tartósabb víz-, fagy- és térfogatállóságot, valamint nagyobb nyomó-, szakító- és nyírószilárdságot ér el. A mésszel vagy cementtel végzett, helyben kevert stabilizálás a talajt és a szennyeződést a helyszínen kiváló minőségű, tömöríthető anyaggá alakítja. Hosszabb ideig ellenáll a víznek, fagynak, összehúzódásnak és tágulásnak, valamint nyomó-, húzó- és nyírószilárdságot biztosít.

Ez az egyedülálló, energiatakarékos hajtási koncepció sokkal hatékonyabban használja ki a traktor erejét: A traktor TLT-jéből származó erő a kétoldali szíjakon keresztül jut a daráló rotorjára. A szíjak nagy fordulatszámon forognak, és mégis csak viszonylag kis nyomatékot kell eltolniuk. A fogaskerekek ott biztosítják a legnagyobb nyomatékot, ahol a legnagyobb szükség van rá, a daráló rotorjánál.

Emellett alacsony üzemanyag fogyasztás jellemzi, valamint az intenzív keverés által homogén és finom keveréket biztosít. A talaj stabilizáló munkaeszközök őrlésre, keverésre és zúzásra is használhatók.

Az eljárás kiválóan alkalmazható parkolók, ipari- és kereskedelmi létesítmények, logisztikai központok, illetve utak, autópályák építésénél, bővítésénél. A legcélravezetőbb megoldás, ha a talajmechanikai szakvéleménnyel párhuzamosan készül a stabilizáció tervezése, így az ipari padló vagy pályaszerkezet méretezésénél már figyelembe lehet venni a kapott eredményeket. Ez jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket.

Sokszor csak a földmű építésekor merül fel a talajkezelés szükségessége a mostoha időjárási viszonyok, vagy a talaj állapotában, nedvességtartalmában bekövetkezett, előre nem látható változások miatt. Ilyenkor az egyetlen észszerű megoldás a költségkímélő és gyors helyszíni talajjavítás.

A talajkezelés a földmunkák során alkalmazható gyors, gazdaságos és tartós beavatkozás annak érdekében, hogy a földmű hosszú távon is meg tudjon felelni az elvárásoknak. Talajjavítás során a termett talaj, vagy az anyagnyerő helyről beszállított anyag tulajdonságait megfelelő kötőanyaggal feljavítjuk, így a földmű teljesíteni tudja a vonatkozó előírásokat. Az így megépített réteg teherbírása megnő, és rövid idő alatt alkalmassá válik a továbbépítésre, hosszú távon pedig a stabilizált réteg mechanikai teljesítőképessége, fagyállósága és vízállósága is jelentősen javul.

alul át kell húzni a padlón. Tehát minél keskenyebb az oldalhajtás, annál kisebb a teljesítményigény.

Energiahatékonyság:

A Stehr gépeknél mindig nagy szerepet játszik a magas energiahatékonyság, a gazdaságos üzemanyag-fogyasztás, valamint az alacsony szennyezőanyag- és zajkibocsátás. A hagyományos gépekhez képest több mint 50%-kal kevesebb üzemanyaggal az amortizáció csak az üzemanyag-megtakarításon keresztül történik.

Meghajtási koncepció:

Az erőátvitel a traktor kardántengelyéről a marórotorra, mint általában, nem erőleadó oldalsó homlokkerekeken keresztül történik, hanem mindkét oldalon elhelyezett lánchajtásokon keresztül, amelyek nagy sebességgel járnak, és ezért csak viszonylag alacsony nyomatékot adnak át. A forgatónyomaték a bolygókerekes hajtóművön keresztül csak ott épül fel, ahol a nyomatékra szükség van: a maró rotorban.

Megfelelő vontatók:

Az előfeltétel 1000 ford./perc fordulatszámú hátsó TLT és kúszó fokozat (Vmin=300-500 m/h) vagy ideális esetben fokozatmentes hajtás.
A maximális marási mélységhez 160 LE-t ajánlunk, még nehéz talajviszonyok között is.

Az erőátvitelt a kardántengelyről (traktorról) a kultivátor rotorjára mindkét oldalon kiváló minőségű, nagy sebességgel forgó ékszíjakon. Ennek eredményeként viszonylag nagy nyomatékra van szükség. A bolygókuplung 310 ford./perc sebességgel továbbítja az elnyelt teljesítményt a maró rotorjának. Az oldalsó szíjhajtás a fogaskerék-meghajtású marógépekhez képest nagyon keskeny. Ez rendkívül fontos, mert a szerkezet minimális súrlódást okoz a talajban. Az eredmény: kisebb energiafogyasztás és olcsó-fogyasztás. Az erőszíj további előnye, hogy ha a rotor egy tömegen blokkol, megelőzhető a sebességváltó sérülése. A kardántengelybe bütykös biztosító is be van építve.
A szíj feszességének egyszerű beállítás digitális frekvenciamérővel.

Funkciók:
Talajstabilizálásra szolgál (a kötőanyagok talajba juttatása ezek keverésével), amely a talajt monolitikus anyaggá alakítja, új tulajdonságokkal: nagyobb fagyállóság, sűrűség, nyomószilárdság a páratartalomtól függetlenül, kisebb vízáteresztő képesség, térfogat állandóság.
Alkalmazások:
Útépítés _    Új ipari, raktár, sportpályák fejlesztése    Hulladéklerakók építése    Összesítés: Traktorok (a követelményeket lásd alább)   
Lehetőségek:
A termelékenység nem alacsonyabb, mint az önjáró újrahasznosítóké: szélesség 2400 mm-ig, mélység 600 mm-ig, sebesség 300-500 m/h.   
A szerelt marógépek előnyei az újrahasznosítókkal szemben:
· A függesztett marók lényegesen alacsonyabb költsége – az elosztótartályt és a traktort figyelembe véve is 5-10-szeres, míg a traktor egyéb munkákra is használható.   
· Mivel a maró a traktor mögött van felszerelve, a marás után a kerekek nemkívánatos talajtömörödést okoznak.   
· A kis méreteknek köszönhetően a csuklós malom teherautó felépítményben szállítható; az önjáró újrahasznosító, mivel túlméretezett berendezés, mozgáskoordinációt igényel; ennek következtében az önjáró újrahasznosítók szállításának költsége egy nagyságrenddel magasabb.     
· Kevesebb üzemanyag-fogyasztás működés közben.   
· Lényegesen könnyebb javítások: a viszonylagos egyszerűség miatt a kialakítás nagyon megbízható és szinte semmilyen javítást nem igényel (kivéve a kopókalapácsok cseréjét).